Vijf keer vijf van Einstein

None

Vandaag is een kwadraten-dag: 25=5x5. En: het is bijna vakantie – veel tijd om na te denken.

Daarom vandaag een puzzel van Einstein. Nou ja, het verhaal is dat Einstein dit raadsel bedacht op de middelbare school. Je hoeft er niet voor te rekenen. Je moet wel logisch denken.

Hij gaat zo. Er zijn vijf huizen op een rij. Elk heeft een andere kleur. In elk woont een man uit een ander land. En: elke man drinkt een andere drank, heeft een ander merk auto en een ander soort huisdier. De vraag is: welke man heeft de vis als huisdier?

Dit zijn de aanwijzingen:

1) De Engelsman woont in het rode huis. 2) De Zweed heeft een hond. 3) De Deen drinkt thee. 4) Het groene huis staat links van het witte. 5) De bewoner van het groene huis drinkt koffie. 6) De man met de Ford houdt vogels. 7) De bewoner van het gele huis heeft een Volvo. 8) De man in het middelste huis drinkt melk. 9) De Noor woont in het eerste huis.10) De man met de Renault heeft een buurman met katten.11) De man die in een Tesla rijdt, drinkt bier. 12) De man die paarden houdt, woont naast de Volvo-eigenaar. 13) De Duitser heeft een Hummer.14) De Noor woont naast het blauwe huis. 15) De Renault-eigenaar heeft een buurman die water drinkt.

(Eigenlijk stonden er sigarenmerken in plaats van automerken. Einstein wist nog niet dat roken ongezond is. Maar dat maakt verder niet uit.) Dus: Wie heeft de vis?

Tip van de dag: Gebruik 5x5. Het zijn vijf huizen, met elk vijf eigenschappen. En kom je er toch niet uit, nou ja, dan moet je maar denken dat niet iedereen een Einstein kan zijn.

    • Margriet van der Heijden