Tumult financiële markten na Brexit

De centrale banken proberen de financiële markten te stabiliseren. Ook politiek dreunt het besluit van de Britten na.

Het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten heeft vrijdag meteen geleid tot een serie politieke naschokken in Europa en tumult op de financiële markten.

In het referendum over een Brexit stemde 52 procent voor en 48 procent tegen. Daarop kondigde David Cameron aan dat hij in oktober opstapt als premier. Hij zei dat het aan zijn opvolger is om artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon, waarin de regels voor een scheiding staan, in te roepen.

De beurzen in heel Europa daalden vrijdag fors, vooral banken kregen harde klappen. Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, prees de inspanningen van de Bank of England en de Europese Centrale Bank om de markten te stabiliseren. „We hebben grote waardering voor de inzet van de Bank of England en de Europese Centrale Bank om liquiditeit te waarborgen en overtollige financiële volatiliteit te beknotten.”

Het Ierse kabinet kwam vrijdag in spoedzitting bijeen en stelde een noodplan in werking, terwijl ook de Ierse beurs diep in het rood dook. Een Brexit heeft „duidelijk zeer ingrijpende gevolgen voor Ierland”, aldus een regeringsverklaring. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste handelspartner van Ierland. De Ierse regering verwacht dat het bbp met 1,2 procent zal dalen. Premier Enda Kenny waarschuwde dat een Brexit kan leiden tot de herintroductie van een harde grens met Noord-Ierland.

De Noord-Ierse vicepremier Martin McGuinness riep gisteren op tot een referendum over een verenigd Ierland, een oude wens van Ierse nationalisten. In Noord-Ierland is veel meer steun voor de Europese Unie dan in andere delen van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierse partijen hebben campagne gevoerd voor Blijven.

In Spanje werd direct gezegd dat dat een Brexit zou moeten leiden tot gedeelde soevereiniteit over Gibraltar, dat een Brits overzees gebied is. De premier van Gibraltar Fabian Picardo haalde hard uit. „Laat anderen maar irrelevant lawaai maken over het hijsen van vlaggen als ze zo nodig hun adem willen verspillen. Zulke ideeën zullen nooit gedijen. Gibraltar zal nooit zijn soevereiniteit overdragen om toegang te krijgen tot een markt.”