Rampenteams Rode Kruis mogen ook zwaailicht voeren

Alvorens het zwaailicht en de sirene gevoerd mogen worden, moet er wel toestemming zijn van de meldkamer.

iStock

De teams van het Rode Kruis die assisteren bij grote rampen in Nederland mogen voortaan ook met zwaailicht en sirene rijden. Dat heeft de hulporganisatie zelf bekendgemaakt.

De teams hebben volgens het Rode Kruis toestemming gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om met grotere snelheden en aangepaste verkeersregels te rijden. Vijftig chauffeurs hebben hiertoe inmiddels een opleiding gekregen zodat zij kunnen omgaan met de ruimere regels en de gevaren. Alvorens het zwaailicht en de sirene gevoerd mogen worden, moet er wel toestemming zijn van de meldkamer.

De noodhulpteams bestaande uit vrijwilligers komen in actie bij rampen met meer dan dertig slachtoffers. De bedoeling is dat zij zich ontfermen over de lichtgewonden, zodat personeel van de ambulance zich kan concentreren op de zwaargewonden. Er zijn 25 teams in Nederland beschikbaar.

Bekijk de uitleg van het Rode Kruis zelf:

    • Eva Smal