Portugal wint na verlenging van Kroatië

Het was op voorhand de kraker van de eerste dag van de achtste finales. Het werd een zeer slechte wedstrijd, die Portugal nog net wist te winnen.

Quaresma na zijn kopbal in de verlenging.
Quaresma na zijn kopbal in de verlenging. Foto Reuters/Benoit Tessier

Portugal heeft zaterdagavond in de achtste finales van het Europees Kampioenschap voetbal gewonnen van Kroatië. Een kopbal van invaller Ricardo Quaresma, diep in de verlening, besliste het moeizame duel: 1-0.

Het was op voorhand de kraker van de eerste dag van de achtste finales. Kroatië en Portugal worden beiden als outsiders beschouwd voor winst van de Europese titel. Hun kansen op een finaleplek zijn toegenomen nu alle grote voetballanden in de onderste helft van het speelschema terecht zijn gekomen.

De wetenschap dat de winnaar van het duel weleens ver zou kunnen komen op dit EK leek in de eerste helft verlammend te werken. Beide ploegen creëerden nauwelijks kansen. Behalve een bal van de Kroaat Ivan Perišić in het zijnet en een kopkans voor Portugees Pepe, werden de toeschouwers niet echt verwend. Geen enkel schot van beide ploegen eindigde zelfs tussen de palen.

Tweede helft niet veel beter

In de tweede helft veranderde het wedstrijdbeeld niet wezenlijk. Hoewel de Kroaten het betere van het spel hadden, werden er ook in het tweede bedrijf weinig kansen gecreëerd. De Portugezen loerden op de counter, maar aanvallers Cristiano Ronaldo en Nani, die zijn honderdste interland speelde, werden nauwelijks in stelling gebracht.

Na negentig minuten spelen stond het nog steeds op 0-0 en werden de toeschouwers gepijnigd met nog eens dertig minuten voetbal, zo verzuchtte men ook op Twitter:

Tekst gaat verder onder de tweets.

Twitter avatar PaoloUggetti Paolo Uggetti Croatia and Portugal should both Leave #EURO2016, to be honest.
Twitter avatar RosskoKeniston Rossko Keniston Catching up with Croatia v Portugal in my break.

Wow. Has it been this bad all game?

Twitter avatar joethomlinson Joe Thomlinson Croatia 0-0 Portugal… https://t.co/eugmWF9EqB

Ook in de verlenging droegen de spelers de angst om te verliezen als een aap mee op hun rug. Wijzend op de mogelijkheden die het schema bood, wist deze elke aanzet tot creativiteit in de kiem te smoren.

Hoewel penalty’s het duel nog enige spanning hadden kunnen geven, besliste Portugal de wedstrijd net voor het einde van de verlenging. Nadat Kroatië uit een corner de bal tegen de paal had gekopt, zetten de Portugezen een razendsnelle counter op. Een pass van Nani kwam bij sterspeler Cristiano Ronaldo terecht. Die werkte de bal in eerste instantie nog tegen de keeper aan, maar Quaresma was alert en kopte de bal in de rebound in het doel.

Kwartfinale tegen Polen

Donderdag speelt Portugal in de kwartfinale tegen Polen. Zondag volgen nog de achtste finales Frankrijk-Ierland, Duitsland-Slowakije en Hongarije-België. Maandag staat onder meer de kraker Italië - Spanje op het programma.

    • Jorg Leijten
    • Guus Ritzen