‘Politie arresteert kopstuk Share4Belgium’

Said M’Nari werd in 2015 bij verstek veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij zou onlangs zijn teruggekeerd uit Syrië.

Belgische politieagenten op het Antwerpse centraal station vorig jaar nadat het veiligheidsniveau in België is verhoogd vanwege terreurdreiging.
Belgische politieagenten op het Antwerpse centraal station vorig jaar nadat het veiligheidsniveau in België is verhoogd vanwege terreurdreiging. Foto Marco de Swart/ANP

De Antwerpse politie heeft zaterdag één van de kopstukken van de opgedoekte radicaal-islamistische groep Share4Belgium opgepakt. Het gaat om Said M’Nari, zo melden Belgische media. Hij zou zich in Syrië hebben aangesloten bij een islamitische terreurgroepering maar onlangs naar België zijn teruggekeerd.

Said M’Nari werd vorig jaar bij versterk tot twaalf jaar cel veroordeeld in een omvangrijk proces tegen Sharia4Belgium. Volgens de rechter was hij coördinator bij de extremistische organisatie en nam hij daar de leiding over nadat voorman Fouad Belkacem werd gearresteerd. M’Nari vertrok in 2013 naar Syrië.

Het gerechtshof in Antwerpen oordeelde vorig jaar dat Sharia4Belgium verantwoordelijk is voor het ronselen van meer dan vierduizend mensen voor de strijd in Syrië. De organisatie werd in 2012 ontbonden.

Bron van informatie

M’Nari zou bij familie in Antwerpen zijn geweest, toen hij zaterdagochtend werd opgepakt. De arrestatie zou volgens De Standaard zonder incidenten zijn verlopen.

Het is niet bekend wat M’Nari precies van plan zou zijn geweest en waarom hij is teruggekeerd in België. Veiligheidsdiensten proberen te achterhalen hoe lang M’Nari al terug is in Antwerpen. Als hij bereid is te praten, zou dat mogelijk veel informatie kunnen opleveren over andere Belgische Syriëstrijders.

Meerdere arrestaties

Eerder op de dag arresteerde de Belgische al twee mannen die verdacht worden van deelname aan activiteiten van een terroristische groepering. Het gaat om Arnaud C. en een niet bij voornaam genoemde E. Zij werden aangehouden na huiszoekingen in Verviers en Doornik. Daarbij zijn volgens het federaal parket geen explosieven of wapens gevonden.

Volgens het Vlaamse VTM Nieuws zijn de verdachten niet te linken aan een bestaande terreurgroepering en is er mogelijk sprake van een nieuwe cel. De twee zouden plannen maken voor een aanslag, maar die waren volgens het parket nog niet vergevorderd. De man uit Doornik zou een Belg zijn die zich tot de islam heeft bekeerd.

    • Jorg Leijten