Polen verslaat Zwitserland op EK na penalty’s

In de reguliere speeltijd was de wedstrijd in 1-1 geëindigd. Granit Xhaka werd de Zwitserse schlemiel van de strafschoppenreeks.

De Polen vieren feest an het behalen van de kwartfinale.
De Polen vieren feest an het behalen van de kwartfinale. Foto Valery Hache/AFP

Polen heeft als eerste land de kwartfinales van het EK voetbal bereikt. Nadat het spannende duel met Zwitserland na 120 minuten geëindigd was in 1-1, moesten penalty’s de beslissing brengen. De Zwitser Granit Xhaka werd de schlemiel van de strafschoppenserie. Als enige zag hij zijn inzet naast het doel gaan.

Doordat behalve Xhaka niemand miste in de penaltyreeks, kon Grzegorz Krychowiak bij een stand van 4-4 vanaf elf meter aanleggen voor het beslissende punt. Hij faalde niet en schoot Polen daarmee voor het eerst in de geschiedenis naar de kwartfinales van het Europees Kampioenschap.

Doelpunt van het toernooi

De wedstrijd in het Stade Geoffroy-Guichard begon rommelig met veel balverlies. Beide ploegen legden een spel op de mat dat wijlen trainer Bert Jacobs ongetwijfeld als hotseknotsbegoniavoetbal had omschreven. Ajax-spits Arek Milik verprutste bijvoorbeeld in de eerste minuut al meteen een levensgrote kans. Nadat de Zwitsese keeper Yann Sommer uit zijn doel had moeten komen om in grijpen bij een Poolse aanval, gaapte voor Milik een leeg doel. Vanaf de rand van de zestien schoot de aanvaller over.

Na zo’n half uur werd het spel echter beter en ontspon zich een spannend gevecht tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Vlak voor rust was het raak voor de Polen. Jakub Blaszczykowski kon van dichtbij inschieten en rondde beheerst af, door de benen van doelman Sommer.

In de tweede helft namen de Zwitsers meer initiatief en dat leverde kansen op voor de ploeg van Vladimir Petković. De Poolse keeper Łukasz Fabiański moest zich strekken om een vrije trap van Ricardo Rodriguez uit de kruising te tikken. De Zwitser Haris Seferovic schoot daarna nog op de lat. Pas in 82ste minuut wist Xherdan Shariqi met een spectaculaire omhaal de verdiende 1-1 op het scorebord te brengen. De goal van de Zwitser zou over een paar weken weleens uitgeroepen kunnen worden tot doelpunt van het toernooi:

Verlenging

Ook in de verlenging hadden de Zwitsers het betere van het spel. De moegestreden Polen mochten blij zijn dat ze met Fabianski een uitstekende keeper in het doel hadden staan. Invaller Eren Derdiyok kon na een vrije trap van dichtbij inkoppen, maar de Poolse doelman redde knap.

Nadat na 120 minuten de gelijke stand nog altijd op het scorebord stond, moesten strafschoppen uitkomst moesten bieden. Daarin schoten beide landen hun eerste penalty raak, maar was het Xhaka die bij een 1-1 stand in de reeks faalde vanaf elf meter. Zijn inzet verdween zelfs naast het doel:

Doordat geen van de twee landen in het vervolg van de serie een fout maakten, behield Polen de voorsprong en kon Grzegorz Krychowiak uiteindelijk het vonnis voltrekken. De Pool schoot een prachtig genomen strafschop in de linkerbovenhoek:

Polen speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van het duel tussen Portugal en Kroatië, dat vanavond om negen uur wordt gespeeld. Om zes uur is het Britse treffen tussen Noord-Ierland en Wales begonnen.

    • Jorg Leijten