Rechter stelt oordeel over ‘stakingsbreker’ easyJet uit

Budgetvliegmaatschappij easyJet en pilotenvakbond VNV moeten de komende week proberen om de vastgelopen cao-onderhandelingen weer op gang te brengen. Pas als dat niet lukt doet de rechter een week later een uitspraak over de wijze waarop easyJet omgaat met de pilotenstakingen.

Dat is de uitkomst van een door de vakbond aangespannen kort geding dat vrijdag diende in de rechtbank in Haarlem. Inzet was de vraag of easyJet piloten van andere Europese vestigingen mag inzetten om een staking van Nederlandse easyJet-piloten op Schiphol te breken. Een door de VNV aangekondigde 24-uurstaking voor vrijdag werd donderdagavond op het laatste moment afgeblazen. Het doel was immers al bereikt, volgens de VNV: easyJet had vervanging moeten regelen, alle vluchten zouden gewoon doorgaan.

Volgens de VNV zijn de acties op Schiphol gerechtvaardigd omdat easyJet de 73 Nederlandse piloten slechtere arbeidsvoorwaarden biedt dan hun collega’s in andere landen, waar easyJet al langer een basis heeft. De cao-onderhandelingen duren al tien maanden en zitten vast op vergoeding bij ziekte, pensioenen en rusttijd tussen vluchten.