Klijnsma eist meer beschutte werkplekken van gemeenten. Die willen te weinig moeite doen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) zal gemeenten gaan dwingen om met ‘beschutte werkplekken’ te komen voor mensen die niet in een gewoon bedrijf aan het werk kunnen. Dat heeft ze vrijdagavond laten weten aan de Tweede Kamer. Ze komt met een wetswijziging omdat de gemeenten, blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW, nog veel minder moeite willen doen voor die speciale werkplekken dan eerder al was gebleken.

Er zijn tot nu toe nog maar 115 mensen beschut aan het werk. Om tot 30.000 plekken te komen, zoals de bedoeling is van het kabinet, zouden dit er eind dit jaar 3.200 moeten zijn. Klijnsma stelt vast dat dat nooit gehaald zal worden als ze nu niets doet.

De beschutte plekken zijn geregeld in de Participatiewet. Er komen geen nieuwe banen meer bij in de Sociale Werkvoorziening, waar nu nog zo’n 100.000 mensen werken. In plaats daarvan moeten gehandicapten bij ‘gewone’ bedrijven aan de slag. Bedrijfsleven en overheid hebben beloofd om 125.000 banen te creëren.

Tot nu toe was het aan gemeenten zelf om kandidaat-beschutte werkers voor te dragen voor een screening bij uitkeringsinstantie UWV. Klijnsma stelt voor dat kandidaten ook zichzelf mogen aanmelden, bijvoorbeeld geholpen door hun ouders of hun vroegere school. Wie door het UWV wordt goedgekeurd, heeft recht op een plek via de gemeente.