Nederland Fotografeert het thema ‘Naakt’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Wim van Sinderen is senior curator van het Fotomuseum Den Haag en heeft door de jaren heen veel naaktfotografie geprogrammeerd. “Ik hou van fotografie van mensen; de naakte mens hoort daar zeker bij.”

“Helmut Newton was natuurlijk baanbrekend, en in Nederland bewonder ik de stijl van Wally Elenbaas en Gerard Fieret. Maar ik hou ook van gonzo-fotografie, een hartverscheurend soort banale amateurfotografie: iemand die in zijn blote kont in een schort de afwas staat te doen.”

Vicky Keulen

In my small lonely hotelroom… Vicky Keulen

Tatoeages

Van Sinderen bekeek de tot nu toe ingezonden foto’s op foto.nrc.nl en merkte ook hier dat naaktfotografie nog steeds een beetje met schaamte omgeven is. “Er wordt veel verhullende humor gebruikt om het onderwerp wat lucht te geven – wat in 99 procent van de gevallen verkeerd uitpakt. Wat je ook veel ziet: naakte lichamen met tattoos. Die komen me echt de keel uit; een lichaam zonder tatoeages is tegenwoordig veel bijzonderder. Of bodypainting… help!”

Maar hij zag ook fraaie beelden. “Zo’n foto van een vrouw die haar buik vasthoudt met al dat vel eroverheen. Of die man met een verband om zijn been die daar schaamteloos naakt zit te wezen. Soms kan die recht-voor-zijn-raap-fotografie intrigerender zijn dan wanneer er juist te nadrukkelijk naar sfeer en illusie wordt gezocht.”

Een van de allermooiste vindt Van Sinderen die van Vicky Keulen, ‘In my small lonely hotelroom’. “Tijdloos, romantisch, ontroerend. Van een peinzende schoonheid. Je kan er van alles bij denken. Mensen die me kennen zouden zeggen: een typische Wim-foto. Hier zou ik me in het museum niet voor schamen.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan tot 1 juli 17:00 uur op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juni is Naakt.

    • Jos Jägers