Minister Hennis neemt het op voor Dutchbatters

De missie in Srebrenica was eigenlijk “onuitvoerbaar”, zei de bewindsvrouw zaterdag tijdens de veteranendag.

Minister Jeanine Hennis zaterdag tijdens de jaarlijkse veteranendag in Den Haag.
Minister Jeanine Hennis zaterdag tijdens de jaarlijkse veteranendag in Den Haag. Foto Jerry Lampen/ANP

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) heeft het zaterdag voor het eerst officieel opgenomen voor de Dutchbatters die in de jaren negentig in de Bosnische enclave Srebrenica zijn gestationeerd. De bewindsvrouw zei tijdens de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag dat de missie “eigenlijk onuitvoerbaar was”. Niet eerder sprak het kabinet zo openlijk de steun uit voor de Dutchbatters.

De Srebrenica-episode wordt beschouwd als een van de zwartste bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis van de afgelopen decennia. Het Nederlandse bataljon Dutchbat kreeg begin jaren negentig de opdracht de Bosnische enclave in het voormalige Joegoslavië te beschermen. Zij werden echter door Servische troepen, onder leiding van generaal Ratko Mladić, onder de voet gelopen.

De Bosnisch-Servische soldaten die de moslimenclave innamen, richtten een slachting aan waarbij meer dan 8.000 mannen en jongens vermoord werden. Dutchbat, en met name commandant Thom Karremans, kregen na de gebeurtenissen veel kritiek omdat ze te weinig zouden hebben gedaan om de massaslachting te voorkomen.

Hennis: vrede handhaven waar geen vrede was

Volgens minister Hennis ligt het echter niet zo eenvoudig. Ze prees tijdens de Veteranendag de Nederlandse moed om verantwoordelijkheid te nemen:

“Terwijl andere landen weigerden, besloot Nederland te gaan. En Dutchbat ging. Zonder adequaat te zijn voorbereid op de specifieke omstandigheden, met onvoldoende middelen en capaciteiten, een zwakke informatiepositie. Om vrede te handhaven waar geen vrede was. Een opdracht die - reeds op voorhand - onuitvoerbaar was.”

Volgens Hennis hebben de militairen altijd “onder werkelijk onmogelijke omstandigheden” naar “eer en geweten” hun taken zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Vorig jaar sprak de minister in Amersfoort met veteranen van Dutchtbat III en maakte daar naar eigen zeggen kennis met “gevoelens van machteloosheid, schaamte, verdriet en pijn”. Hennis vond dat ze iets moest doen om de ex-militairen waardering te geven voor hun werk in Srebrenica:

“Vandaag op het Binnenhof heb ik mijn respect uitgesproken voor Dutchbat. Zij verdienen onze erkenning en waardering. En dat geldt uiteraard ook voor al die andere veteranen.”

    • Jorg Leijten