Koster wint sprint tegen de wind op Brouwersdam

Niet de favorieten Marianne Vos of Anna van der Breggen maar outsider Anouska Koster won het NK voor vrouwen. „Ikkan het niet beseffen.”

None

Vrolijk wapperen de vlaggen op de Brouwersdam, als Anouska Koster in de laatste honderd meter van het NK wielrennen dwars tegen de zuidwesten wind in meter voor meter wegrijdt bij haar medevluchtster Janneke Ensing. Prachtige beelden vanuit de lucht, een finish met de allure van een Touretappe. Licht oplopend asfalt, twee vrouwen uit het zadel, alles geven wat ze hebben. En Koster wint, voor Ensing en het aanstormende peloton. „Ik kan het niet beseffen”, jubelt de 22-jarige renster van Rabo-Liv na haar eerste grote zege tegen persbureau ANP.

Geen nationale titelstrijd op zaterdag (vrouwen) en zondag (mannen) maar op vrijdag en zaterdag. En niet ’s middags maar ’s ochtends. De profs starten zaterdag al om half negen om op tijd klaar te zijn voor de tv-uitzending van het EK voetbal. En voor het eerst in de NK-geschiedenis op Goeree-Overflakkee, met start en finish op de Brouwersdam bij Ouddorp.

Opnieuw een andere NK-locatie, nadat deze eeuw al Nijmegen (twee edities), Rotterdam (drie), verschillende plaatsen in Limburg (zeven), Ootmarsum (drie) en vorig jaar Emmen het decor waren van de nationale titelstrijd. Geen selectief parcours met heuvels als in Limburg. Maar de wind heeft wel vrij spel over de open velden op het Zuid-Hollandse eiland. In de eerste Touretappe van vorig jaar bleek tot welk spektakel een wielerkoers over de eilanden kan leiden. In barre weersomstandigheden werd het peloton aan stukken geslagen.

Zo spectaculair was het NK voor vrouwen vrijdag niet. In de eerste uren van de wedstrijd blonk schaatsster Ireen Wüst uit. Op veertig kilometer voor de finish leidde ze brutaal het peloton in de jacht naar een groepje vroege vluchters. De viervoudig olympisch kampioen, volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen, was niet de enige schaatser die aan de start verscheen. Ook Marije Joling, Carlijn Achtereekte en marathonschaatsster Ensing testten zichzelf.

Pas in de laatste ronde van 14,6 kilometer viel de beslissing. Nadat Anna van der Breggen was teruggepakt, ontsnapten Ensing en Koster vijf kilometer voor de streep. Het duo slaagde er net in bij het opdraaien van de Brouwersdam uit de greep van het peloton te blijven. „Het was zenuwslopend”, vertelde Koster na afloop. „Ik moest het slim spelen en op mijn sprint vertrouwen. Dat ging goed.”

Geen grote naam dus op de erelijst, maar de relatief onbekende Koster. Vorig jaar won de Friezin haar eerste wedstrijd in Gippingen en viel ze bij het NK in Emmen op met een lange ontsnapping. Nu stond ze bovenaan op het NK- podium met Ensing en de sterk teruggekeerde Marianne Vos, die de sprint van het peloton won en derde werd. „Ongelofelijk dat het is gelukt”, vond de nieuwe kampioene.

    • Maarten Scholten