Imke snijdt Mulder de pas af. ‘Jan, efkes zwijgen’

De Belg Dirk Vandenberghe werkte zeven jaar voor NRC. Voor de duels van de Duivels peilt hij de stemming.

None

Het wordt het jaar van de Duivels. Ik voel het. Naast de ondertussen uitvoerig beschreven genialiteit van onze bondscoach en het niet te versmaden talent van jongens als Kevin, Eden, Thibaut en andere Romelu’s, heeft België nog een extra troef. De vrouwen.

Vrouwen, inderdaad. En dan heb ik het niet over onze wags, al lopen daar een paar mooie en intelligente dames tussen. Katrin Kerkhofs, mevrouw Dries Mertens, maakte er een tv-reeks over: Duivelse Vrouwen. Geld verdienen met je man en zijn voetballende vriendjes als onderwerp, wie doet het haar na?

Maar we hebben nog een andere vrouwelijke troef: de voetbalanalistes. Dames die het in de tv-studio hebben over looplijnen, druk zetten, kantelende ruiten op het middenveld en omschakelen, alsof het allemaal niets is.

De primus inter pares is Imke Courtois. Verdediger bij de vrouwen van Standard Luik en de nationale ploeg, ergotherapeute, kinesitherapeute, doctoraatsstudente en sinds een jaar geregeld analist bij het Vlaamse Sporza. Dit EK zit ze bijna iedere avond aan tafel bij het voetbalpraatprogramma Panenka!.

Dat doet ze zelfbewust, met kennis van zaken, helder én kordaat. Een verademing tussen de soms langdradige betogen van haar mannelijke collega’s, die ze ook wel eens op hun plaats durft zetten. Toen Jan Mulder zich weer eens lanceerde voor een tirade tegen de elleboog of een ander voetbalonrecht, was het Imke die hem de pas afsneed met een vriendelijk doch snedig „Jan, efkes zwijgen.”

En als Imke zegt zwijgen, zeker met die dwingende ogen van haar, dan wordt zelfs Jan Mulder stil. Als Imke praat, dan luistert het land. Ergens droomt nu al een jong meisje van een toekomst als voetballer/analist.

Naast Imke duikt af en toe Ingrid Vanherle op. De stiefmoeder van Rode Duivel Axel Witsel, maar vooral hoofd van de jeugdacademie van Standard Luik. En ook als Ingrid het heeft over voetbal, dan luistert het land.

Dat land is zo in de ban van voetbal dat zelfs zakenkrant De Tijd, anders wars van journalistieke tierlantijntjes, een pronostiek met bedrijfsleiders organiseert. En wie staat daar los aan kop? Katrien Meire, CEO van het Engelse Charlton Athletic, gevolgd door Marieke Höfte, directeur van de Belgische eersteklasser Sint-Truiden.

Imke, Ingrid, Katrien en Marieke hebben, zo vernemen wij uit goede bron, een directe lijn met Marc Wilmots. Dat geniale, dat is gewoon de optelsom van al die vrouwelijke voetbalkennis. Daarom wordt dit het jaar van de Duivels. Ik voel het.