Huurmoordenaar in Canta

“Dit is de auto van Tiefoen, pardon, Taifoon. Wat denkt u? Patserbak?”

Oké alle apparaten en koppen dicht svp, ik wou beginnen. Welkom allemaal, wij zitten hier om te luisteren naar commissaris Harm Ramplaat, welkom commissaris, het is een eer en genoegen u hier te mogen ontvangen. - Dank u.- Commissaris Ramplaat gaat ons vanmiddag bijpraten over het profileren, etnisch en anderszins, van potentiële kandidaten voor een staandehouding tijdens de straatsurveillance. Zoals u ongetwijfeld heeft meegekregen gaat er nog wel eens iets mis bij dit soort staandehoudingen. Harm Ramplaat heeft zich binnen het landelijke korps in extensie met dit onderwerp bezig gehouden, en wij hopen dat hij ons kan helpen om te voorkomen dat wij dezelfde fouten maken als onze collega’s in Zwolle, bij de staandehouding van negerzanger Taifoon…

- Eh, chef, het is Taifoen, of Tiefoon.

- Tiefoen, Taifoon, whatever, jullie weten over wie ik het heb. Het woord is aan commissaris Ramplaat.

- Dank u zeer, brigadier De Mepper. Goed, eerste plaatje graag.

(klik)

- Een man met een dubbelloops jachtgeweer. U ziet hem lopen, langs de weg. Staande houden?

- Nee. Het is een jager.

- Hoe ziet u dat?

- Eh, hij heeft zo’n hoedje op.

- Ja, en?

- En hij is blank.

- Juist. Volgende plaatje.

(klik)

- Zelfde geweer, andere man. Houdt u hem staande?

- Ja.

- Waarom?

- Dat is geen jager.

- Hoe ziet u dat? Hij heeft ook een hoedje op.

- Ja, maar hij is zwart. Zwarte mensen jagen niet.

- Hoe weet u dat?

- Geen idee, maar dat doen ze niet. Net als skiën, doen ze ook niet.

- Juist. Toch had u beter die blanke man aan kunnen houden, want die heeft in 2004, met datzelfde jachtgeweer, zonder vergunning, een halve kleuterschool in Wales uitgemoord. Oké, volgende plaatje graag.

(Klik)

- Wat zien wij hier?

- Een man die pronkt met een opzichtig voertuig dat hij van een eerlijke broodwinning waarschijnlijk niet had kunnen bekostigen?

- Juist, het soort mensen waar u op moet letten in het kader van de zogeheten patseraanpak. Toch? Dus? Aanhouden?

- Nee!

- Waarom niet.

- Omdat het Willem Alexander in de Gouden Koets is.

- Nou, en?

- Ja hallo, die ga je toch niet aanhouden?

- Oké. Volgende plaatje.

(klik)

- Dit is de auto van Tiefoen, pardon, Taifoon. Wat denkt u? Patserbak?

- Ja, behoorlijk.

- Fout. Deze wagen kost 40 mille en wordt vrijwel uitsluitend bereden door brave, hardwerkende zzp-ers die zich dat alleen kunnen veroorloven dankzij dríe fiscale regelingen! Alleen al het aantal formulieren dat daaraan te pas komt is een garantie dat criminelen er nooit in zullen rijden. Bovendien: het is een plugin hybride. Een soort Prius! Ziet u dat snelle dealertje al staan, bij de laadpaal, met zijn aansluitkabel? Volgende plaatje.

(klik)

- Wat zien wij hier?

- Een roestige Canta met een invalidenkenteken.

- Precies. Van?

- Reumatisch oud vrouwtje met hondje? Zwaarlijvige kroegbaas met rijontzegging?

- Ja, dat denk je dan. Dus?

- Lekker laten rijden.

- Ja. Maar dit is dus het voertuig dat werd achtergelaten bij de liquidatie van Omar De Schele Hariri en zijn twee lijfwachten, onlangs in Osdorp. En de twee Roemeense hitmen die dat opgeknapt hebben, konden dus ongestoord rondrijden in dit karretje, met hun Uzi’s en Beretta’s en een foto van Omar in hun binnenzak. Juist, volgende plaatje

(klik)

- Wat zien wij hier?

- Een skiënde neger?

- Precies. Ik dank u wel.