Groenewegen wint NK wielrennen in massasprint

Het is voor het eerst sinds 2009 dat een renner van Lotto-Jumbo de Nederlandse wegtitel wint.

Foto ANP

Dylan Groenewegen is zaterdag Nederlands kampioen wielrennen op de weg geworden. In een massasprint op de Brouwersdam was de renner van Lotto-Jumbo Wouter Wippert en Wim Stroetinga te snel af. Het is voor het eerst sinds 2009 dat een renner van Nederlands grootste ploeg de titel op de weg wint.

Voor de 23-jarige Groenewegen is het de zevende overwinning dit seizoen. Afgelopen maand was het spurttalent uit Amsterdam de snelste in Rund um Köln, de Heistse Pijl en de derde etappe van de Ster ZLM Toer. Eerder dit jaar won hij al etappes in de Ronde van Valencia, de Driedaagse van West-Vlaanderen en de Ronde van Yorkshire.

Met Groenewegen en Moreno Hofland in de gelederen was Lotto-Jumbo zaterdag de belangrijkste kanshebber op het vlakke parcours van 212 kilometer. Anders dan sprinters Wouter Wippert en Danny van Poppel konden de kopmannen van Lotto namelijk leunen op een sterke ploeg om de massaspurt in te leiden.

Een NK zonder grote namen

Helemaal soepel liep die sprinttrein overigens helemaal niet: toen Lars Boom (Astana) in de slotkilometer flink aanzette, konden de renners van Lotto maar met moeite de aanval parreren. Vlak daarna ging Stroetinga al vroeg de sprint aan, maar hij werd in de laatste meters voorbijgestoken door Groenewegen en Wippert.

Veel grote namen reden er op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee overigens niet mee. Titelverdediger Niki Terpstra en Robert Gesink moesten geblesseerd afzeggen, terwijl Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Wout Poels niet vonden passen in hun voorbereiding op de Tour. Lars Boom en Tom Dumoulin waren er wel, maar slaagden er niet in om weg te rijden.

Ook Groenewegen start volgende week in de Franse wielerronde, waarin hij het opneemt tegen grote sprinters zoals Marcel Kittel, André Greipel en Mark Cavendish. Hij wil daar “gewoon proberen” om mee te dingen naar de zege, zei Groenewegen tegen ANP. “Voor een sprinter is het belangrijk dat hij vertrouwen heeft. Nou, dat heb ik nu wel. Ik zag Stoetinga aan gaan en ging er eigenlijk vrij makkelijk overheen.”

    • Joost Pijpker