Gaswinning gaat naar beneden, miljoenen minder voor schatkist

NAM mag maximaal 24 miljard kuub aardgas per jaar winnen. Voor tegenstanders gaat de maatregel niet ver genoeg.

De verlaging van de jaarlijkse gaswinning van 27 naar 24 miljard kubieke meter zal de schatkist volgend jaar 345 tot 360 miljoen euro kosten. Dat zei minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vrijdag in de persconferentie na de ministerraad.

Hij maakte daar bekend dat de gaswinning inderdaad met 3 miljard kubieke meter omlaag gaat, zoals eerder deze week al uitlekte. Wanneer vanwege een koude winter behoefte zou zijn aan meer gas, mag wel extra worden gewonnen, met een maximum van 6 miljard kubieke meter per jaar.

Vanaf begin juli kunnen burgers, bedrijven en decentrale overheden reageren, waarna het ontwerpbesluit definitief zal worden. Voor 1 oktober moet het in werking treden. Met het besluit volgt Kamp het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat adviseerde niet structureel boven de 27 miljard te winnen, vanwege de veiligheid en het risico op schade. Een winningsniveau van 24 miljard creëert volgens SodM een goede veiligheidsmarge. En het risico op aardbevingen moet hiermee afnemen.

De NAM, die in zijn winningsplan voor het komende jaar een productieniveau van 27 miljard (met een bovengrens van 33 miljard) voorstelde, noemt Kamps besluit in een persbericht nadrukkelijk een ‘ontwerpbesluit’. „De komende periode heeft iedereen de mogelijkheid om hierop te reageren.” En het bedrijf zal de onderliggende rapporten bestuderen.

Maar voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) gaat minister Kamp lang niet ver genoeg. De beweging, die opkomt voor de belangen van door aardbevingen getroffen Groningers, denkt dat de vermindering van 3 miljard op de seismische dreiging ‘geen invloed van betekenis’ kan hebben. Jan Vos, PvdA-Kamerlid en een kritische volger van de Groningse gaswinning, is voorzichtig optimistisch. Op Twitter noemde hij het besluit ‘een stap in de goede richting’.

    • Floor Rusman