‘Duitsland en Frankrijk sturen aan op flexibelere EU’

Volgens de Frankfurter Allgemeine wordt dat voorstel later op zaterdag in Berlijn voorgelegd aan onder meer Nederland, tijdens een vergadering in reactie op het Brexit-referendum.

Patrick Herzog/AFP

Duitsland en Frankrijk gaan zaterdag voorstellen om de Europese Unie om te vormen tot een flexibel orgaan, zodat ook landen die niet verder willen integreren lid kunnen blijven. Volgens de Frankfurter Allgemeine wordt dat voorstel later op zaterdag in Berlijn voorgelegd aan onder meer Nederland, tijdens een vergadering in reactie op het Brexit-referendum.

In Berlijn komen later op zaterdag de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen van de zes landen die in 1952 de eerste voorloper van de Europese Unie oprichtten, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Naast Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn dat Italië, België en Luxemburg.

Een flexibele unie moet ervoor zorgen dat niet nog meer landen Groot-Brittannië volgen met een uittreding. De Duitse Europees Commissaris Günther Oettinger heeft overigens tegen persbureau DPA gezegd niet te verwachten dat het EU-verdrag in de komende vier jaar wordt gewijzigd.

Lees de analyse vanuit Berlijn van onze correspondent Juurd Eijsvoogel: Een nieuw Duits moment is aangebroken

Brexit

52 procent van de Britse bevolking die donderdag stemde tijdens het referendum koos voor uittreden. 48 procent stemde tegen. Premier Cameron maakte daarop gisteren bekend af te treden, omdat hij vindt dat de onderhandelingen over een uittreding door iemand anders moeten worden gevoerd. Hij reist dinsdag wel af naar Brussel voor een Europese top om de uitslag te bespreken.

    • Eva Smal