Brieven

Hopelijk nu eens geen last van fröbelende bestuurders

Twee volle pagina’s had NRC op 16 juni nodig om het drama van de Deventer Musea te schetsen.

Eerst de sluiting van het gebouw en het ontslag van ervaren personeel. Vervreemding van de meelevende achterban en de vrijwilligers. Vervolgens zeepbellen blazen met onrealistische plannen, die na korte tijd afgeserveerd worden.

Het daar in gestoken geld is verdampt. Wat als een bezuinigingsoperatie bedoeld was, lijkt tot kostenvermeerdering te hebben geleid. Na vier jaar is iedereen terug bij af. Maar wel zijn de kansen verspeeld op een betere locatie dan het gebouw van De Waag, dat eerder een museumstuk is dan een museumgebouw.

Kortom een volslagen mislukt beleid. En dat voor een stad met topstukken in haar verzamelingen, zoals de vier Evangelisten van de schilder Terborgh.

Met een fameuze ook buiten Nederland bekende collectie handschriften en boeken in de viereneenhalve eeuw oude Athenaeum Bibliotheek en met een stadsarchief dat tot de belangrijkste archieven buiten de randstad gerekend kan worden.

In Deventer heeft men in het cultuur-historisch erfgoed goud in handen !

Laten we hopen dat het sukkelen nu is afgelopen en dat er politieke consequenties getrokken worden uit het falende beleid.

De nieuwe directeur wens ik veel inspiratie toe en weinig hinder van fröbelende bestuurders.

Gemeentearchivaris van Deventer 1973 - 1982

Homoseksualiteit

Maak er het beste van

Jullie hebben geen idee hoe heteroseksueel de wereld is, barst de dochter van Janneke Schotveld uit (Opiniepagina 22/6).

Begrijpelijke oprisping van een vijftienjarige die beseft dat ze anders is. En wat zeg je dan? Meisje, als je boos bent, wees dan niet boos op de heteroseksuele mensen want die kunnen er ook niets aan doen.

Als je iemand wilt verwijten, dan toch God of de evolutie. We leven nu eenmaal in een wereld waarin dieren en mensen voorkomen als mannetjes en vrouwtjes. En dat is maar goed ook anders had de wereld er een stuk armoediger uitzien. Dan zouden we onszelf delen zoals een amoebe of onszelf moeten bevruchten zoals een hermafrodiet.

Anders zijn is niet leuk en ook niet makkelijk. Er wordt momenteel een enorme inspanning gepleegd om eerst homoseksualiteit en nu ook transgenderisme als normaal geaccepteerd te zien worden.

Toch ben ik bang dat, in wat voor toekomst dan ook, de homoseksueel en de transgender altijd de uitzondering zullen blijven die ze zijn. Mensen zijn nu eenmaal heteroseksueel en ze bestaan als mannen en vrouwen. Zo heeft de biologie het voorgesorteerd.

Dat is de wereld waarin je leeft. Maak er het beste van.

Ton Smit Utrecht