Beijing zinkt met elf centimeter per jaar

Beijing zakt weg. Door het overmatig pompen van grondwater klinkt de grond onder de stad in. Hierdoor dalen delen van de Chinese hoofdstad, vooral het zakendistrict, met 11 centimeter per jaar.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de verzakking van Beijing dat is gepubliceerd in het blad Remote Sensing en waarover The Guardian publiceerde. Het onderzoek is uitgevoerd door zeven wetenschappers die gebruik maakten van InSAR, een radar die veranderingen in de hoogte van land kan waarnemen.

Beijing ligt op een droge vlakte, waar het grondwater door de eeuwen heen is geaccumuleerd. Maar naarmate de stad groeide – inmiddels wonen er 20 miljoen mensen – werden er steeds meer waterputten gegraven. In en rond de stad zouden inmiddels tienduizenden waterputten zijn, die worden gebruikt voor de landbouw. Hierdoor daalt het grondwaterniveau, waardoor de onderliggende grond inklinkt.

De overheid bepaalt wie een put mag slaan, maar de regulering laat te wensen over. „Er zijn wel enkele regels maar die worden lang niet altijd gehandhaafd”, zegt Ma Jun, directeur van het Instituut voor Publieke en Milieu Zaken in Beijing tegen The Guardian.

Andere steden in de wereld kampen overigens ook met verzakkingen. Zo daalt Bangkok met 12 centimeter per jaar. En Mexico-Stad en Jakarta zinken zelfs 28 centimeter.