Chileense superwijn

Servers gingen plat toen een rode Chileen een wedstrijd won, las Harold Hamersma .

None

In Engeland is de website van de Engelse supermarkt Asda enige tijd onbereikbaar geweest. Oorzaak was nu eens niet een DDoS-aanval maar massaal toegestroomde koopjesjagers. Wat was het geval? Een rode Chileen uit Asda’s eigen wijnmerklijn was als beste uit de bus gekomen tijdens Decanter World Wine Awards, de grootste wijnwedstrijd ter wereld. Deze La Moneda Reserva Malbec 2015 liet in de categorie Beste Rode Wijn van Een Druif onder £15 alle concurrenten achter zich. Op zich al een prestatie maar de toeloop van liefhebbers kwam pas echt op gang toen zo’n beetje alle Britse kranten meldden dat het hier zelfs om een wijn van net boven de 5 pond ging.

De jury schreef in zijn rapport dat Asda niet alleen „een oprechte allemansvriend” in de schappen had maar dat hier bovendien ging om „een prachtig gemaakte, energieke wijn met een buitengewoon aantrekkelijke prijs.” Vervolgens deed de verkoopafdeling van Asda nog een duit in het zakje door na de bekendmaking La Moneda af te prijzen naar 4,37 pond.

En toen ging de server dus plat. Het ene Engelse zuurpruimpje dat in de sociale media foeterde dat Asda natuurlijk Decanter daarvoor had betaald, heeft dat niet kunnen voorkomen. Jammer voor de wijnliefhebbers hier is dat Asda geen Nederlandse vestigingen heeft.

Toch wil een en ander niet zeggen dat we onze Chileense budgetdorst niet kunnen lessen. Zo heeft onze eigenste Jumbo een uitstekende pinot noir in het assortiment, Los Gansos Orgánico 2015. De producent daarvan – Cono Sur – volg ik al jaren, en vooral met pinot noir weten zij op alle prijsniveaus uitstekende wijnen te maken. En dat vind ik niet alleen, ook het proefpanel van Perswijn bleek onder de indruk. De vaderlandse evenknie van Decanter riep in hun Koopgids Voorjaar & Zomer 2016 voornoemde bio-Chileen uit Central Valley uit tot winnaar in de categorie rood tot 7,50 euro.

Ik sla mijn eigen bevindingen er nog even op na: ‘Toonbeeld van kersenbeschaving, elegant en fijnzinnig, een lichtvoetige en friszure-afdronk en mooi opgewreven tannines. Opvallend goed voor dit geld.’ Jumbo kan de drankhekken gaan plaatsen.

    • Harold Hamersma