Britse eurocommissaris biedt zijn ontslag aan

Hij vindt het niet juist om door te gaan als commissaris “alsof er niets is gebeurd”, zegt hij in een toelichting.

Foto Europese Commissie

De Britse eurocommissaris Jonathan Hill legt zijn functie neer nu Groot-Brittannië voor een vertrek uit de Europese Unie heeft gestemd. “Ik vind het niet juist om door te gaan als commissaris alsof er niets is gebeurd”, zegt Hill daarover in een toelichting. De Britse politicus is binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de financiële sector.

De 55-jarige Hill zegt dat hij voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft ingelicht over zijn besluit. Hij vertrekt overigens niet per direct. “Alle lopende zaken moeten ordentelijk worden overgedragen, dus ik heb gezegd dat ik dat proces samen met hem de komende weken wil uitvoeren”, aldus Hill.

De voormalig leader van het Britse Hogerhuis laat weten teleurgesteld te zijn in de uitslag van het referendum, waarin 52 procent van de Britten tegen een langer verblijf in de EU stemde. “Ik had gewild dat dit anders was afgelopen”, schrijft hij. “Maar het Britse volk heeft een ander besluit genomen, en dat is hoe democratie werkt.”

‘Positie Hill onhoudbaar’

De portefeuille van Hill - Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarkten - wordt overgedragen aan eurocommissaris Valdis Dombrovskis, zo liet Juncker zaterdag weten. De Letse politicus is binnen de Europese Commissie nu al verantwoordelijk voor de euro en de Sociale dialoog.

Toen de uitslag van het referendum vrijdagmorgen bekend werd, vroeg de commissie voor de financiële sector in het Europese Parlement Hill al af te treden. Volgens commissievoorzitter Roberto Gualtieri zou het namelijk problematisch zijn als de Brit tijdens het afhandelen van het Britse vertrek de leiding zou blijven houden over zijn portefeuille.

Cameron ook al weg

Zolang Groot-Brittannië nog in de EU zit – en dat kan nog wel twee jaar duren – heeft het land volgens Reuters alle recht om een vervanger aan te wijzen voor Hill, die in het najaar van 2014 begon als eurocommissaris. Die kandidaat moet dan echter wel worden goedgekeurd door het Europarlement.

Hill is niet de eerste politicus die opstapt vanwege de referendumuitslag. Vrijdagmiddag kondigde de Britse premier Cameron al zijn aftreden aan. “Ik geloof niet dat het goed zou zijn als ik degene ben die ons land naar zijn nieuwe bestemming loodst”, zo motiveerde Cameron zijn besluit tijdens een persconferentie.