Gesloten liveblog

Teruglezen: EU bereidt zich voor op gevolgen Brexit

Een meerderheid van de Britse bevolking koos donderdag voor een vertrek uit de EU. Zaterdag staat in het teken van de consequenties van het besluit: wat nu? Onder meer de de zes landen die de eerste voorganger van de EU oprichten, waaronder de Benelux-landen, komen bijeen om dat te bespreken.

Afsluiting liveblog

We sluiten hierbij het liveblog af voor vandaag. We doen dat met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen rondom de uitkomst van het Brexit-referendum van vandaag.

 • De zes stichtende landen van de EGKS willen dat een Brexit zich zo snel mogelijk voltrekt
 • ‘Duitsland en Frankrijk sturen aan op flexibelere EU’
 • De Britse eurocommissaris Jonathan Hill stapt op
 • Labour-leider Jeremy Corbyn is ondanks een aankomende motie van wantrouwen vanuit zijn partij niet van plan op te stappen
 • Al meer dan twee miljoen mensen tekenden een petitie voor een nieuw referendum over de Brexit. Dat idee lijkt echter weinig kans van slagen te hebben

Centrale banken: samenwerken om financiële stabiliteit te bewaren

Centrale banken hebben toegezegd te zullen samenwerken om de financiële stabiliteit in de wereld te bewaken nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten uit de EU te stappen. Dat heeft de Bank voor Internationale Betalingen - ook wel de 'bank der centrale banken' - zaterdag bekendgemaakt.

In Zwitserland, waar centrale bankiers zaterdag een bijeenkomst hadden, bespraken ze onder meer de gevolgen van het Britse referendum. In een verklaring zei Agustín Carstens, voorzitter van de bijeenkomst, dat de banken bereid zijn zich in te zetten om het functioneren van de financiële markten te verzekeren.

"Centrale banken zullen de markt goed in de gaten houden, en nauw samenwerken mocht dat nodig zijn."

"Geen referendum over de EU, maar over immigratie"

Ging het referendum in het Verenigd Koninkrijk eigenlijk wel over de EU? Nee, niet eens een beetje, schrijft columnist Rosanne Hertzberger. Waar het wel over ging? Immigratie:

"Het referendum over het Oekraïens associatieverdrag in april ging niet over het Oekraïens associatieverdrag. En ook de Britten stemden niet over lidmaatschap van de EU afgelopen donderdag. (...) Dit was, net als ze in Sint Annaparochie wilden, gewoon een referendum over een asielzoekerscentrum."

Hoe dan ook: het is een sentiment onder het volk dat we serieus moeten nemen, volgens Hertzberger. Want "intussen gaat de Europese samenwerking kapot."

Hertzberger: "Brexit is het begin van het einde van de Europese Unie. Misschien moet de EU, in plaats van uitleggen waarom het zo’n goed idee is, de migratie die de Europese burgers voor de kiezen krijgen, iets terugschroeven. Voordat het helemaal instort."

Lees haar volledige column hier.

Miljardair: "Begin van het einde van de EU"

De Hongaars-Amerikaanse multimiljardair George Soros schrijft in een zaterdag gepubliceerd opiniestuk dat het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten het uiteenvallen van de EU "praktisch onvermijdelijk maakt". De uitkomst van het referendum zal daarnaast "vernietigende gevolgen hebben" voor het Verenigd Koninkrijk, schrijft Soros in het opiniestuk op de website van Project Syndicate:

"Groot-Brittanië mag door het verlaten van de EU dan wel of niet beter af zijn dan andere landen, op de korte en middellange termijn zullen de economie en inwoners er onder lijden. (....) De economische gevolgen zullen vergelijkbaar zijn met die van de economische crisis uit 2007-2008."

Soros staat in de top 50 van Forbes' lijst van rijkste mensen ter wereld. Hij verwierf een fortuin met het speculeren tegen de Britse pond.

Hoe groot is de kans op een nieuw referundum?

De uitslag van het referendum was nog nauwelijks tot de Britten doorgedrongen, of het zong al overal rond: ontevreden Bremainers waren een petitie gestart om een nieuwe volksraadpleging te organiseren. Het werd een succes. Op het moment is het initiatief al meer dan twee miljoen keer getekend.

Bericht gaat verder onder tweet.

The petition demanding a second referendum surpasses 2 million signatures https://t.co/JkbUu5K5cR pic.twitter.com/93xGUvNjAr

— Huffington Post UK (@HuffPostUK) June 25, 2016

Maar hoe kansrijk is deze petitie nou? Kan er daadwerkelijk een tweede EU-referendum georganiseerd worden? Kleine kans, zegt hoogleraar politicologie John Curtice op de website van The Guardian. Want, zegt Curtice, het is zó'n polariserend onderwerp onder de grote, politieke partijen in Engeland en hun aanhang, dat het voor de nabije toekomst sowieso geen campagne-onderwerp meer gaat worden. Ze laten het explosieve debat liever even rusten.

Maar de vraag is ook of de EU het VK nog wel terug zou willen, schrijft de Amerikaanse site Buzzfeed. Als de EU zomaar weer akkoord zou gaan met een Breturn, zou het zich kwetsbaar maken voor chantage. Het VK zou dan willen onderhandelen over nieuwe, betere voorwaarden. Het zou andere landen het idee kunnen geven dat een referendum om uit de EU te treden - of in ieder geval het dreigen ermee - een goede manier is om je zin te krijgen. Daarom is Brussel er ook veel aan gelegen om nu streng te zijn tegenover de Britten.

Brits Lagerhuislid: "Stop deze waanzin en negeer referendum"

Politicus David Lammy, die voor het sociaaldemocratische Labour in het Britse Lagerhuis zit, heeft zijn collega's opgeroepen de referendumuitslag te negeren. In een verklaring die Lammy op twitter heeft gezet, schrijft hij:

"Word wakker. We hoeven dit niet te doen. We kunnen deze waanzin stoppen en de nachtmerrie beëindigen door te stemmen in het parlement."

Technisch gezien is wat Lammy oppert mogelijk: het parlement is bij machte de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen. De aard van de volksraadpleging was ten slotte raadgevend. Dus roept Lammy het Britse parlement op: "Laat ons onze economie niet vernietigen op basis van de leugens en onbeschaamdheid van Boris Johnson."

De volledige verklaring van Lammy. Tekst gaat verder onder tweet.

Wake up. We do not have to do this. We can stop this madness through a vote in Parliament. My statement below pic.twitter.com/V8f9Yo1TZd

— David Lammy (@DavidLammy) June 25, 2016

Hoe dan ook: dat de Britse regering daadwerkelijk de referendumuitslag naast zich neer gaat leggen, is hoogst onwaarschijnlijk. Het volk heeft gestemd, en dit negeren zou leiden tot grote consternatie in met name Engeland.

Wie verenigt het land na deze schok?

De uitslag van het referendum legde talloze breuklijnen in de Britse samenleving bloot, schrijft onze correspondent Titia Ketelaar. Tussen jong en oud, achterland en metropool, Engelsen en Schotten, working class en middle class, laagopgeleiden en universitair geschoolden.
gebrokenland
Het VK is verdeeld en Boris Johnson, voorman van het pro-Brexit-kamp en door velen gezien als opvolger van David Cameron, werpt zich op als de man die wonden kan helen. Maar willen zijn kiezers hetzelfde als hij? Hij kan de Britten opvrolijken, maar kan hij ze ook verenigen?

Wat is artikel 50 van het Verdrag van Lissabon?

Tot voor kort zullen weinigen ervan hebben gehoord, maar de laatste twee dagen ligt het op de lippen van elke Brexiteer: artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. In slechts 250 woorden staat daarin beschreven hoe de uittreding van een land uit de EU moet verlopen. Wat staat er nou precies het vijf paragrafen lange stuk, vroeg The Guardian zich af.

Het artikel is vrij algemeen over de stappen die gezet moeten worden om het lidmaatschap neer te kunnen leggen. De Europese Raad moet op de hoogte worden gebracht van het besluit en er moet onderhandeld worden over de uittreding en de toekomstige relatie met de EU. Aan Europese zijde moet een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten instemmen met de Brexit en er is instemming nodig van het Europees parlement.

Het verlatende land heeft twee jaar om de onderhandelingen succesvol af te ronden. Lukt dit niet, en is er geen meerderheid voor verlenging van de onderhandelingsperiode, dan moet het land zonder nieuwe overeenkomst uit de EU stappen.

Hoe kan er dat in de praktijk gaan uitzien? The Guardian schetst hoe de onderhandelingsprocedure mogelijk zal verlopen.

Corbyn: Ik stap niet op

Jeremy Corbyn, leider van Labour, is niet van plan om op te stappen. Op een vraag van een journalist van Sky News of hij zich weer verkiesbaar zou stellen als er nu een nieuwe Labourleider gekozen zou worden, antwoordde de politicus: "Yes, I'm here."

Nadat vrijdag bleek dat de Britten in meerderheid hebben gestemd voor een Brexit, werd bekend dat een aantal partijleden van Labour een motie van wantrouwen tegen Corbyn aan het voorbereiden waren. Ze zouden deze aanstaande maandag willen bespreken. De leden vinden dat Corbyn zich te weinig heeft uitgesproken voor het blijven van de Britten in de EU. Daardoor zouden veel Labour-aanhangers naar het Leave-kamp zijn getrokken.

Corbyn zei zaterdag:

"There are some people in the Labour Party.. who would want probably somebody else to be the leader of the Labour Party, they've made that abundantly clear. What I'm totally amazed by is that in the past 24 hours 140.000 have said they do not want the Labour Party to spend the next two months debating the leadership."

Een derde van de Labour-stemmers heeft donderdag voor een Brexit gekozen, schrijft persbureau Reuters. Een aanzienlijk deel van hen komt uit de arbeidersklasse, voor wie immigratiekwesties een belangrijke rol speelden bij hun keuze. Corbyn zou te weinig hebben gedaan om hun zorgen weg te nemen. "We can't duck the issue of immigration, clearly it was a factor. We need to start an open and honest debate", zei Corbyn daarover.

Eerder werd vandaag de Labour-leider op straat al met kritiek geconfronteerd:

Twitter avatar TomMauchline Tom Mauchline I get so angry when politicians use the lgbtq+ community to protect their weak leadership https://t.co/9YRVbbce2e

Britse leave-kamp heeft helemaal geen haast

Het is niet nodig om heel snel de officiële aanvraag in te dienen voor een vertrek van de Britten uit de EU, zoals veel Europese leiders willen. Dat heeft de leider van de vertrekcampagne tegen Reuters gezegd.

Matthew Elliott zei tegen het persbureau dat er eerst informele gesprekken moeten plaatsvinden om een akkoord te sluiten. "We denken dat er geen noodzaak is om snel artikel 50 in te roepen", zei de Leave-leider. "Het is het beste om te wachten tot na de zomer en om tot die tijd informeel te onderhandelen met de andere landen."

Volgens Elliott moeten uiteindelijk afspraken worden gemaakt over de al overgemaakte Britse bijdrage aan de EU, de toegang tot de gezamenlijke markt en over het recht van financiële instellingen om in de gehele EU transacties te mogen doen, ook wel passporting genoemd. "Er is geen enkele reden waarom we niet tot een redelijke regeling kunnen komen om passporting te laten doorgaan."

Poundland

In een ingezonden brief in de Times maakt een bewoner van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland, zoals het land officieel heet, een duidelijk statement:

Twitter avatar jessicaelgot Jessica Elgot Great letter in the Times today #poundland https://t.co/kG0bxYncKD

Poundland is een grote winkelketen in het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 450 vestigingen in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Je kan het vergelijken met de Euroland-winkels in Nederland.

Meer dan miljoen handtekeningen onder petitie voor tweede Brexit-referendum

Een officiële petitie bij het Britse parlement om een tweede referendum te kunnen organiseren zodat een Brexit alsnog voorkomen kan worden, heeft al meer dan 1,5 miljoen ondertekenaars.

Vrijdag crashte de website kort omdat er te veel belangstelling was om een handtekening te zetten. Nu er meer dan honderdduizend handtekeningen zijn verzameld, moet het door het parlement worden overwogen om te behandelen. Boven de 10.000 handtekeningen heeft de regering zich al verplicht een antwoord te geven.

Oprichters EU: uittreding Britten moet zo snel mogelijk

De onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU moeten zo snel mogelijk beginnen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes oprichtende landen zaterdag verklaard na afloop van een bijeenkomst in Berlijn.

Juurd Eijsvoogel, onze correspondent in de Duitse hoofdstad, luisterde na afloop naar de verklaringen:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Boodschap 6 oprichters EU: we gaan niet 4 maanden wachten op nieuwe Britse premier, we willen snel door dus snel onderhandelen met Londen.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Koenders: er mag nu geen vacuüm ontstaan, daarom snel onderhandelen over manier waarop Britten vertrekken

Zijn verslag lees je hier.

Britse eurocommissaris stapt op

De Britse eurocommissaris Jonathan Hill legt zijn functie neer nu Groot-Brittannië voor een vertrek uit de Europese Unie heeft gestemd. “Ik vind het niet juist om door te gaan als commissaris alsof er niets is gebeurd”, zegt Hill daarover in een toelichting. Lees het volledige nieuwsbericht over zijn aftreden hier.

Schotten willen praten met EU over lidmaatschap

De Schotse regering begint per direct gesprekken met Brussel om ervoor te zorgen dat Schotland niet uit de Europese Unie hoeft. Dat heeft premier Nicola Sturgeon gezegd na afloop van een kabinetsbijeenkomst zaterdagochtend. De voorbereidingen voor een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid zijn bovendien in gang gezet.

 Jane Barlow/AFP

Sturgeon tijdens de ingelaste kabinetsvergadering. Jane Barlow/AFP

Volgens The Guardian heeft Sturgeon gezegd dat de gesprekken met Brussel erop gericht zijn "de plek van Schotland in de EU te beschermen." Ze stelt zo snel mogelijk een groep experts aan die moeten kijken hoe de toekomstige relatie met de EU eruit kan gaan zien.

Sturgeon heeft verder herhaald dat het organiseren van een tweede referendum "weer op tafel ligt". De noodzakelijke wetgeving hiervoor wordt voorbereid, heeft het kabinet besloten.

En op de frontpages wordt de brexit ook 'verwerkt'

Een kleine selectie van de mooiste:

Twitter avatar tvBrian Brian Foley Two amazing #frontpages for the morning after the day before 🇪🇺💔 https://t.co/ZQgZdDe7NS

Twitter avatar nickpwing Nick Wing UK silly-walks off a cliff in New Yorker’s Monty Python-inspired Brexit cover https://t.co/s39ytJZrq9 https://t.co/ijl6FAVe4V

Twitter avatar liamruth Liam Ruth Great cover on Libération today. Bumpy ride ahead for Brits under Boris. https://t.co/G0NP4aCFlM

Bekijk ons overzicht van voorpagina's van over de hele wereld.

Brexit thema tijdens Spaanse verkiezingen

Spaanse politieke partijen willen een dag voor de verkiezingen in hun land allemaal door met de EU, schrijft onze correspondent Koen Greven. Met inzetten op een Spexit zijn geen stemmen te winnen. Het linkse Unidos Podemos begrijpt dat ook en zet in op 'een ander Europa'.

Verkiezingen in Spanje ook in greep van Brexit. Spanjaarden zijn zeer EU gezind. pic.twitter.com/zMprcGie8y

— Koen Greven (@KoenGreven) June 25, 2016

In Catalonië, waar een deel van de bevolking onafhankelijkheid eist, wordt juist ingespeeld op een mogelijk nieuw referendum in Schotland.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Catalanen hopen mee te liften op een nieuw referendum in Schotland. #brexit https://t.co/vcAM80HY5k

Waar wel direct op wordt ingespeeld in Spanje, is de claim op Gibraltar, dat in handen is van de Britten en waar meer dan 90 procent tegen een Brexit stemde. Koen Greven schreef vrijdag:

Met de Britse stem om uit de EU te stappen, ziet Spanje meteen kansen voor een oude, historische claim: "De dag dat een Spaanse vlag op Gibraltar staat is nu eerder dichterbij dan verder weg”, zei José Manuel García-Margallo, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken."

Voorpagina's en commentaren van de Nederlandse kranten

Alle kranten pakken vandaag natuurlijk uit met Brexit. De voorpagina's op een rij:

AD heeft Ruben L. Oppenheimer een illustratie laten maken voor de voorkant. Een variatie op De Schreeuw van Edvard Munch:

Twitter avatar HansNijenhuis Hans Nijenhuis De vp van @ADnl van zaterdag is getekend door @RLOppenheimer: https://t.co/HGW8lFXNNw

Commentator Hans van Zon schrijft dat David Cameron is ingehaald door de tijd: "De stemuitslag laat zien dat Cameron voor een zege onmogelijke bruggen had moeten slaan. Arm staat tegenover rijk, groot-Londen tegenover het platteland, noord tegen zuid, ouderen tegen jongeren. Een verdeeldheid waardoor te weinig plaats is voor het positieve argument en vooral kritiek rendeert. Elk debat wordt een botsing van oneliners. "

De Volkskrant is aan de slag gegaan met de Europese vlag:

Twitter avatar volkskrant de Volkskrant Morgen 16 pagina's over Brexit in de krant. Dit is de voorpagina https://t.co/DYaEQ9eZ62

In het commentaar schrijft de krant:

"Slecht voor het Verenigd Koninkrijk, slecht voor Nederland en slecht voor de Europese Unie als geheel - aan de uitspraak van het Britse volk dat er een einde moet komen aan het EU-lidmaatschap valt geen enkel lichtpunt te ontdekken."

De Telegraaf ziet het vertrek van de Britten als een verdwenen puzzelstukje. Laat het Nederlandse stukje ook los:
Telegraafvoorkantbrexit

In het commentaar schrijft de redactie: "Na de verrassende Brexit doemt ook in ons land de vraag op: moeten wij breken met Brussel? In de media klinken vooral waarschuwende woorden. Het zou ons isoleren en aan de bedelstaf brengen. Dat riekt naar bangmakerij van het kaliber zoals rond de Millenniumbug, het voorspelde massale falen van computersystemen bij de jaarwisseling van 2000. Uiteindelijk draaide de wereld toen op 1 januari gewoon door."

De Limburger strikte eveneens Ruben L. Oppenheimer:

Vanochtend had NRC bemodderde laarzen voorop de papieren editie:

Wij schreven: "De Europese Unie heeft vrijdag op een verstandige manier gereageerd op de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk dat een einde maakt aan het Britse lidmaatschap van de Unie: gedecideerd, maar niet revanchistisch. Het laat zien dat op het gebied van de onderlinge omgangsvormen meer dan een halve eeuw samenwerking in elk geval vormend heeft gewerkt vergeleken bij eerdere episodes in de Europese geschiedenis."

Onder de modder

Het Glastonbury-festival is bekend van de hippe vrouwen met lange Engelse laarzen. Niet voor niets: het festivalterrein wil nog wel eens modderig worden. Zo ook dit jaar.

Een bezoeker nam van de gelegenheid gebruik om een statement te maken over het referendum. Waarschijnlijk behoorde hij tot de 52 procent. Onze mediaredacteur Thijs Schrik zag het gebeuren:

brexit

Een foto die is geplaatst door Thijs Schrik (@schrikthijs) op

Wat kunnen we leren? Ministers bijeen

Met een bescheiden doelstelling is zaterdagochtend in Berlijn het crisisberaad over de Brexit begonnen tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de oorspronkelijke zes lidstaten van de EU. ,,We willen van elkaar horen'', zei gastheer Frank-Walter Steinmeier, ,,wat de gevoeligheden zijn die leven onder onze bevolkingen en wat we kunnen leren van de uitslag van het Britse referendum''. Namens Nederland neemt Bert Koenders (PvdA) deel aan het overleg.

John MACDOUGALL/AFP

Van links naar rechts: Paolo Gentiloni (Ita), Didier Reynders (Bel), Frank-Walter Steinmeier (Dui), Jean-Marc Ayrault (Fra), Bert Koenders en Jean Asselborn (Lux). John MACDOUGALL/AFP

In een villa even buiten Berlijn bespreken de ministers vanochtend hoe het met de Unie zonder de Britten verder moet. Vrijdag spraken alle 28 ministers, inclusief de Britse, daar al over in Luxemburg.

Lees de analyse van correspondent Juurd Eijsvoogel over de rol van Duitsland: Een nieuw Duits moment is aangebroken

Steinmeier zei bij aankomst dat "de schok van het afscheid van Groot-Brittannië ons nog altijd als een graat in de keel steekt". Maar hij voegde eraan toe: "De Europese Unie heeft ons vrede en welvaart gebracht, en die Europese Unie laten we ons niet afpakken."

Zondag spreekt Steinmeier zijn collega van Slowakije, het land dat op 1 juli het EU- voorzitterschap overneemt van Nederland (en dat zondag op het EK tegen Duitsland speelt). Maandag ontvangt bondskanselier Merkel in Berlijn de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Renzi en de voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders Donald Tusk.

Geen angst: Game of Thrones niet in gevaar door Brexit

Wat de gevolgen ook gaan zijn van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de populaire serie Game of Thrones is niet in gevaar.

Omdat de HBO-serie in Noord-Ierland wordt opgenomen, vreesden fans dat de opnamen van het nieuwe seizoen in gevaar zouden zijn. Maar HBO meldde gisteren al dat daar geen sprake van is. Een fan legt het nu aan onwetende Amerikanen uit (zowel Game of Thrones als de Brexit):

Buzzfeed: humor verzacht de pijn (een beetje)

De Britten zouden de Britten niet zijn als ze de historische beslissing van donderdag niet op de hak zouden nemen. Tip van eindredacteur Merijn de Waal: Buzzfeed maakte een overzicht van de 26 leukste Brexit-tweets.

Bijvoorbeeld deze:

Twitter avatar changeist Scott Smith Well, the BBC planned ahead for today's lineup. https://t.co/mTLkShiQFU

En deze:

Twitter avatar johnmyersteam John Myers Live scenes from the Channel tunnel. https://t.co/l04wXKpjaq

Bekijk het artikel op Buzzfeed hier.

Duitse minister: we laten vrede niet afpakken

De zes ministers van Buitenlandse zaken van de zes oorspronkelijke lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU, zijn aangekomen in Berlijn. Onze correspondent Juurd Eijsvoogel is aanwezig:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Ministers van de 'oorspronkelijke zes' maken ochtendwandeling voor Brexit-beraad #Berlijn https://t.co/BWqdC1T9As

De Duitse minister Steinmeier verklaarde vooraf:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Steinmeier: we laten ons dit Europa dat ons vrede en welvaart heeft gebracht niet afpakken (voor overleg met collega's 6 oorspr lidstaten)

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Steinmeier over overleg van vandaag: kijken welke gevoeligheden er in de landen leven, wat we kunnen leren van Brits referendum

Namens Nederland is minister Koenders aanwezig.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Koenders komt aan voor Brexit overleg Berlijn https://t.co/3mvMcKpq3f

Wat zijn de gevolgen?

De Britten hebben gestemd voor een vertrek uit de EU. Wat zijn de gevolgen? Onze redacteuren en correspondenten beantwoorden de belangrijkste vragen over de politieke en economische consequenties van deze uitslag voor de Britse relatie met de EU, voor Nederland en de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld:

Kan het Verenigd Koninkrijk ook weer terug?
Een vertrokken land kan te allen tijde ook opnieuw EU-lid worden. Volgens artikel 49 van het EU-verdrag kan immers „elke Europese staat… verzoeken lid te worden van de Unie”. Het moet dan wel de gebruikelijke procedure door, inclusief de onderhandelingen over de toelatingsvoorwaarden. Die kunnen in het Britse geval snel gaan, omdat het al aan alle voorwaarden voldoet, maar of het land al zijn huidige privileges terugkrijgt, hangt af van hoe wanhopig de EU op dat moment is. EU-leiders moeten unaniem instemmen met het toelaten van een land, en ook het Europarlement moet akkoord gaan.

Bekijk de andere 20 vragen en antwoorden.

‘Duitsland en Frankrijk sturen aan op flexibelere EU’

Duitsland en Frankrijk gaan zaterdag voorstellen om de Europese Unie om te vormen tot een flexibel orgaan, zodat ook landen die niet verder willen integreren lid kunnen blijven. Volgens de Frankfurter Allgemeine wordt dat voorstel later op zaterdag in Berlijn voorgelegd aan onder meer Nederland, tijdens een vergadering in reactie op het Brexit-referendum.

In Berlijn komen later op zaterdag de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen van de zes landen die in 1952 de eerste voorloper van de Europese Unie oprichtten, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Naast Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn dat Italië, België en Luxemburg.

Onze correspondent Juurd Eijsvoogel is aanwezig in Berlijn:

The day after: locatie spoedoverleg ministers BuitZaken 6 oorspr lidstaten, Dui Fr ITA Benelux #Berlijn pic.twitter.com/4yWZ1M8sln

— Juurd Eijsvoogel (@JuurdEijsvoogel) June 25, 2016


Samenvatting The Day After

 • Het Brexit-kamp heeft een overwinning behaald. 52 procent van de Britse kiezers wil uit de EU vertrekken, 48 procent stemde tegen.
 • Hoewel hij eerder zei dat deze verkiezing niet over personen ging, stapt premier David Cameron op. Hij vindt zichzelf niet de juiste kapitein om dit schip de koers te geven die het Britse volk nu wenst, zei hij in een emotionele persconferentie. Gezicht van het Leave-kamp Boris Johnson is bij wedkantoren favoriet om hem op te volgen.
 • Internationaal wordt teleurgesteld gereageerd. Verschillende Europese regeringsleiders noemen de Brexit-uitslag slecht nieuws voor de EU. Financiële markten reageren heftig. Veel beurzen in Azië en Europa staan flink in de min.
 • Een groot deel van de Nederlandse Tweede Kamerleden en ministers spreekt over een dag die “Europa verzwakt”. Geert Wilders aan de andere kant, roept op tot een vergelijkbaar Nexit-referendum.
 • De Schotse premier Nicola Sturgeon acht het "zeer waarschijnlijk" dat er een tweede onafhankelijkheidsreferendum voor Schotland komt.
 • De aandelenbeurzen in Europa zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 5,7 procent lager op 424,20 punten.
 • Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft laten weten dat de onderhandelingen over een Brits vertrek uit de Europese Unie zo snel mogelijk moeten beginnen.
 • De uitslag van het referendum zorgt gelijk voor drukke agenda's van de EU-leiders en ministers van Buitenlandse Zaken. Tal van bilaatjes, trio's andere kwartetten staan op stapel.