Opinie

    • Youp van ’t Hek

Ballenbak

None

De ballenbak voor volwassenen, die dit weekend bij de vestiging van Ikea in het Gelderse Duiven zou worden geplaatst, komt er niet. Dat is jammer want de klanten hadden er erg naar uitgekeken. Reden? Het slechte weer. Teleurstellend. Vooral voor mijn vrouw en mij. Wij waren zo graag met zijn tweeën die kant op gegaan om tussen een stuk of wat leeftijdgenoten een verfrissende duik in dat plastic te nemen.

Misschien is die ballenbak een idee voor de Centrale Ondernemingsraad van de politie. Dat zij dat kreng binnenkort in de tuin van een treurige horecagelegenheid in Almere zetten om daar na een teambuildingbijeenkomst met zijn allen in rond te darren. Misschien leuk om de ballen dan te vervangen door badeendjes. Daar schijnen ze er nog een paar duizend van te hebben. Badeendjes met een politiepet op.

De net afgetreden COR-voorzitter Frank Giltay was ongetwijfeld de initiatiefnemer van deze badschuimknuffels. Of kwam het uit de koker van zijn imagocoach? Zijn wat? Zijn imagocoach! De voorzitter van de COR van de politie had een imagocoach, die hem onder andere heeft verteld dat hij zich hipper moet kleden. Hoe? Minder Almere. Meer 2016! De coach, een kortgeknipte oma uit de kop van Noord-Holland, en de nieuwe kleren kostten samen meer dan 8.000 euro. Betaald door de politie uiteraard.

Dit riante bedrag is een lachertje als je het vergelijkt met de kosten van een of andere uit de hand gelopen schapenboer, die drie keer zo veel gevangen heeft. Die schapenboer is ook een soort trainer en coach. Hij mocht trouwens ook aanwezig zijn op het uitje van een paar ondernemingsraadsleden in het Amsterdamse Amstel Hotel. Daar vierden ze een feestje met zijn twaalven. Ze zijn daar uiteraard ook blijven slapen. Is veiliger als je te veel gezopen hebt.

Een vriend gaf mij inzage in de geheime papieren van deze COR en de tranen gutsten over mijn wangen van het lachen toen ik het allemaal las. Het zootje mafkezen en zweefteven dat de politiemensen de laatste tijd heeft toegesproken is oneindig. Allemaal in het kader van de ontwikkeling van het medezeggenschapsproces.

Het grappigste is misschien nog wel een ijdel boekje dat ze hebben laten maken. In dit stukje voorlichting komen ze zelf aan het woord over hun missie. Met het taalgebruik zou ik drie avondjes cabaretteketet kunnen vullen. Het sociaalwerkersjargon uit de jaren zeventig van de vorige eeuw is tenenkrommend en aandoenlijk tegelijk. Kosten van dit in kleine kring verspreide meesterwerkje? Veertigduizend euro.

Ook geestig is het dat een van de politieparty’s heeft plaatsgevonden op de SS Rotterdam. Dat is die boot die op kosten van een woningcorporatie ooit voor 230 miljoen euro is opgeknapt. Dat was in de tijd dat idiote megalomanen à la Erik Staal het in dat wereldje nog voor het zeggen hadden.

Hoe ik aan de geheime papieren over de COR onder leiding van de totaal van het padje geraakte Amsterdamse wijkagent Frank Giltay kom? Lijkt me een mooi klusje voor de politie om dat uit te zoeken. Als ze er tussen het hoeren en snoeren tijd voor hebben.

Maar die sneue wijkagent is inmiddels toch afgetreden? Ja, als voorzitter. Maar hij zit nog steeds voor een vet salaris in die COR. Die hele raad is lekker blijven zitten. Frankie heeft onlangs van zijn baas en vriendje Gerard Bouman zelfs nog een vette loonsverhoging gekregen. Volgens de korpschef had Frankie zo hard gewerkt.

Toen ik dit nieuws over de Ballenbak voor Volwassenen en Frankie en zijn COR te horen kreeg heb ik alle documenten naar Boris Johnson gestuurd. Hij had nog wat laatste munitie nodig om de Britten te overtuigen dat ze met dat verkwistende Europa niks meer te maken moeten hebben. Hij belde me nog om te verifiëren of dat echt waar was van die woonboot van 230 miljoen? Ik zei met het schaamrood op mijn kaken dat er geen lettergreep verzonnen was. Net als die ballenbak. Met deze argumenten heeft hij de laatste anderhalf miljoen Engelsen over de streep getrokken.

Gistermiddag belde Boris nog een keer met de vraag of ik hem wilde feliciteren. En over twee weken mag ik dat nog een keer doen. Dan wordt Engeland volgens Boris namelijk Europees kampioen voetbal.

„We winnen in Parijs met 3-0 van de Duitsers”, lachte hij en hing joelend en juichend op.

    • Youp van ’t Hek