Is het wel zo goed toeven onder aanvliegroutes Schiphol?

None

Een hoeraatje voor Amsterdam! Voor de tiende achtereenvolgende keer de meest aantrekkelijke woonstad van het land. Niks slechts over die stad, maar wie zal het geloven? De onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten zelf wellicht (15/6).

Maar ook de mensen die graag een huis met een tuintje hebben? Of zij die niet over zo’n dikke portemonnee beschikken? Of ouderen die liever niet vier hoog de trap op willen? Of bezitters van een auto die hem alleen een eind van hun huis kunnen parkeren en elke keer weer hopen hem heelhuids terug te vinden? Of van oorsprong Nederlanders die het liefst tussen hun eigen soortgenoten wonen? Of ouders die hun kinderen graag naar de school van hun voorkeur zien gaan? Of mensen die liever niet elke dag over toeristen struikelen? Of zij die houden van frisse lucht of stilte? En zo kan ik nog wel even doorgaan. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Over stilte gesproken, het moet onder de aanvliegroutes van Schiphol erg goed toeven zijn: Amsterdam nr. 1, Amstelveen nr. 3, Haarlem nr. 4 en Haarlemmermeer (in feite Hoofddorp) nr. 7. Op een steenworp afstand van Amsterdam is het maar behelpen geblazen: Purmerend nr. 25, Zaanstad nr. 26, Alkmaar nr. 36, Almere nr. 41. En dan de duikeling van Hilversum, het centrum van ’t Gooi, van plaats 14 naar plaats 24. Ik woon er vlakbij, maar heb er in de afgelopen jaren alleen dingen ten goede zien veranderen.

Je kunt schouderophalend aan dit zoveelste onderzoek voorbijgaan. Maar daar krijgt het elk jaar teveel publiciteit voor. En daardoor gaan de uitkomsten, hoe ongeloofwaardig ook, een eigen leven leiden.

Zomaar een voorbeeld. Een jonge logisticus wonend in Badhoevendorp kan een veelbelovende baan krijgen bij een distributiecentrum in Venlo. Hij raadpleegt zijn echtgenote en kinderen en zijn vrienden bij de voetbalclub. Dikke kans dat hij te horen krijgt: „Venlo, daar wil je nog niet begraven worden”. En zo worden burgemeesters gedwongen zich in alle bochten te wringen om de positieve kanten van hun gemeente over het voetlicht te brengen. De Atlas zal het niet voor ze doen. Toegegeven, ik heb het rapport niet bestudeerd. Ik heb mijn kennis zoals vrijwel iedereen uit de krant. Het zou goed zijn wanneer De Atlas vanuit vakkundige hoek eens grondig wordt geanalyseerd en vervolgens gefileerd.

    • Harry Grosveld