Ten minste vijftien doden na aanslag op hotel in Somalië

Een onbekend aantal mensen wordt in het pand nog altijd gegijzeld door terroristen. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu is zaterdag doelwit geworden van een terreuraanslag. Daarbij zijn ten minste vijftien doden gevallen en zes mensen gewond geraakt, meldt persbureau Reuters. Onder de slachtoffers zijn burgers, bewakers en militanten. De aanslag is het werk van de islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

De aanval begon halverwege de middag, toen een zelfmoordterrorist een auto vol explosieven opblies bij de poort van het Nasa-Hablod hotel. Daarna zijn verschillende gewapende mannen het pand ingegaan, waarna ze volgens ooggetuigen het vuur openden op “iedereen die ze tegenkwamen”. Zij gebruikten volgens persbureau AP bij hun aanval ook granaten en hadden scherpschutters geposteerd op het dak. Een groep hotelgasten werd enkele uren gegijzeld gehouden.

Vaker aanslagen op hotels

Het Nasa-Hablod hotel is gelegen aan de rand van de Somalische hoofdstad. Het is niet bekend hoeveel gasten er exact resideerden op het moment dat de aanval begon. In Mogadishu worden vaker hotels aangevallen door Al-Shabaab. Meestal beginnen die aanslagen met een auto vol explosieven, om door de goed beveiligde buitenmuren te komen.

De terreurgroepering Al-Shabaab wil af van de Somalische regering. In 2011 werd de terreurgroep uit Mogadishu verdreven door troepen van de Afrikaanse Unie (AMISOM) en het Somalische leger, maar terroristen plegen er nog regelmatig aanslagen. Zo werden begin juni zeker vijftien mensen gedood bij een aanval op een zakenhotel.