Zomer: thuisblijven is net zo leuk

Wie in de zomermaanden thuis blijft hoeft zich in Amsterdam in elk geval niet te vervelen. Tot en met augustus is er van alles te doen, op cultureel gebied, buiten, binnen, voor kinderen. Judith Laanen maakte een selectie.

Musical Sing A Long, afsluiter van de Uitmarkt op zondagavond 28 augustus op het Museumplein.
Musical Sing A Long, afsluiter van de Uitmarkt op zondagavond 28 augustus op het Museumplein.

Helmut Newton @ Foam (17 juni t/m 4 september)

Tot en met 4 september is in fotomuseum Foam een retrospectief over de legendarische modefotograaf Helmut Newton (1920-2004) te zien. Daaromheen diverse workshops, zoals Remake Newton, waarin je een iconische Newton-foto kunt namaken in een pop-up studio. Op 13 juli een kinderworkshop mode (8 t/m 12 jr) op basis van het retrospectief van Newton. www.foam.nl

Artis ZOOmeravonden (4 juni t/m 27 augustus)

Ook deze zomer is Artis elke zaterdag open tot zonsondergang. Kom picknicken in het gras; er zijn ZOOmeravondgerechten en lokale biertjes. Ontdek in de schemering de nachtelijke rituelen van de dieren, bezoek de onlangs geboren wolfjes, doe mee aan workshops en rondleidingen, luister naar een dierenverzorger, doe een spacetrip of de speurtocht. Optredens van o.a. Jungle by Night, Town of Saints, Bewilder en Max Meser. Gratis (met toegangskaart). www.artis.nl

VHS Night of Error (25 juni)

Zaterdagavond filmavond: in de Melkweg Cinema is het griezelen geblazen met een ode aan de videotheek uit de jaren ’80. Na zich een weg te hebben gebaand door al die slechte actie- en karatefilms selecteerde het VHS-titels die hun weerga niet kennen. De hoofdfilm heeft als formule: ‘waarin hordes bad guys het einde niet halen’. www.melkweg.nl/cinema

Mag Het Licht Aan? Festival (26 juni)

Een beetje nadenken deed nooit iemand kwaad, dus zet je filosofische hersenpan aan het werk op het festival Mag Het Licht Aan? Filosofie, duurzaamheid en levenskunst, uitgewerkt met muziek, interviews, theatervoorstellingen en exposities. www.maghetlichtaanfestival.nl

Modderdag (29 juni)

Als er één dag is waarop je al je kleren vies mag maken is het wel Modderdag. Op tal van locaties in Amsterdam vinden modderachtige activiteiten plaats, met als belangrijkste regel: laarsjes uit en stampen maar. www.modderdag.nl

Julidans Festival (t/m 10 juli)

Tijdens de 26ste editie van het internationale dansfestival Julidans (vanaf 30 juni) o.a. de première van The Dry Piece, van choreografe Keren Levi. Dit prijswinnende stuk wordt opgevoerd door acht naakte danseressen achter een projectiedoek, waarin het publiek de rol van voyeur mag spelen. Diverse locaties. www.julidans.nl

ZOOmeravonden in Artis, de hele zomer elke zaterdagavond.

Spelen in Woeste Westen (t/m sep.)

Natuurspeeltuin Het Woeste Westen is dé plek voor kinderen om buiten eens flink te ravotten. Ga op zoek naar waterdiertjes met een schepnetje, vaar op vlotten of bak een broodje boven een kampvuur. De diverse eilanden, ontstaan door de diverse sloten, hebben een eigen thema: van Weilandeneiland tot Avontureneiland. Gratis. www.woestewesten.nl

Art of Banksy (t/m 30 sep.)

In de Beurs van Berlage zijn tot eind september 100 iconische werken van de Britse straatkunstenaar Banksy te zien. Canvassen, schilderijen, sculpturen en een interactieve audiotour. www.theartofbanksy.amsterdam

Pitch Festival (1 & 2 juli)

Met o.a. Santigold, Grimes, Weval, Jungle by Night, Colin ‘Kyteman’ Benders, Tom Trago en DJ Shadow. Voor de liefhebbers van kabels, knopjes en modulaire synthesizers is er de Noodlebar. www.pitchfestival.nl

Robeco Summer Nights (t/m 31 aug.)

In juli en augustus geeft het Concertgebouw ruim baan aan internationale orkesten, ensembles en solisten. Maar denk ook aan spannende combinaties tussen die drie: zo neemt de Amerikaanse vermaarde techno-dj Jeff Mills zijn publiek met de philharmonie zuidnederland mee in een elektrosymfonische reis langs Holsts The Planets. Het Metropole Orkest speelt de muziek van de natuurfilm Holland – Natuur in de Delta. Meer filmmuziek in de serie Summer Night at the Movies, met o.a. soundtracks van Gladiator, Inception, E.T. en Out of Africa. www.concertgebouw.nl

Eten & muziek Jaap Edenbaan (2 juli)

Wat hebben Abba, The Cure en Marvin Gaye gemeen? Ooit stonden ze op de planken van de ijsbaan Jaap Eden in de Watergraafsmeer. Deze zomer wordt de locatie nieuw leven ingeblazen met het muzikaal-culinaire festival Japies Hof, met o.a. singer-songwriter Nick Mulvey, rockband Indian Askin en dj Joost van Bellen. Voor eten zorgen sterrenchefs als Syrco Bakker en Pascal Jalhay. Kinderen kunnen als taartrover een pastatuintje bij elkaar stelen, knutselen of luisteren naar Micha Wertheim. www.japieshof.nl

De Liedjestovenaar (3 juli)

Het kinderprogramma van Pllek in Noord organiseert voor de tweede maal ‘De Liedjestovenaar gaat op Reis’. Deze zomer vliegt hij, Olympisch toepasselijk, naar Brazilië. Lekken dansen op samba-, flamenco-, salsa- , tango- en jazzliedjes van Samba Salad. Met ode aan de rijke Braziliaanse cultuur door (body)percussionist Simone Sou. www.pllek.nl

Sprookjes in de Tolhuistuin (3 juli)

Lekker ravotten in Natuurspeeltuin Het Woeste Westen, de hele zomer geopend.

Dankzij samenwerking tussen de Volkskrant en Paradiso staat deze zaterdag in het teken van sprookjes, ter gelegenheid van het jubileum van bijlage V. De mooiste sprookjes uit zes verschillende landen komen aan bod, verteld door o.a. acteur Nasrdin Dchar, muzikante en multitalent Karsu en schrijver en performer Babs Franklin Gons. www.tolhuistuin.nl

Cruijff in de media (t/m 3 juli)

Hoe reageerden de media op het overlijden van legendarische voetbalheld Johan Cruijff? Het Persmuseum geeft antwoord op die vraag in de tijdelijke mini-tentoonstelling Cruijff in de Media. www.persmuseum.nl

Amsterdamse School (v.a. 5 juli)

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van architectuurstroming de Amsterdamse School in het Stadsarchief een tentoonstelling van een bijzondere ontdekking: in het archief bleken 94 tekeningen met ontwerpen voor het Scheepvaarthuis te liggen. www.amsterdam.nl/stadsarchief

Over het IJ Festival (8 t/m 17 juli)

Theaterfestival op de NDSM-werf waar jonge, veelbelovende maar ook gevestigde theatermakers elkaar ontmoeten. In het kinderprogramma zit een fiets-expeditie van wel drie uur. www.overhetij.nl

Expositie atelier Volten (8 t/m 31 juli)

Het voormalig atelier van een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers André Volten (1925-2002) in Buiksloterham wordt opengesteld met de expositie ‘Asterdorp’. Het poortgebouw waarin Volten werkte markeerde de ingang van het beruchte heropvoedingsproject Asterdorp. Tijdens WOII was het een doorgangshuis voor Joden. Gratis. www.andrevolten.nl

Foodtrucks: TREK (14 t/m 17 juli)

Mobiele keukens, live muziek, theatervoorstellingen en natuurlijk het beste eten dat de foodtrucks kunnen bieden, in het Amstelpark. Gratis. www.festival-trek.nl

Theater op de boerderij (v.a. 19 juli)

Theaterduo Kees en Koos is er ook weer bij deze zomer en wel met de sleutelwoorden stoer, gezond en gezellig. Neem je peuter of kleuter mee naar een van de vijf kinderboerderijen waar ze hun theatertent opslaan. www.keesenkoos.nl

100 kunstwerken van straatkunstenaar Banksy, Beurs van Berlage.

Why Not (21 t/m 24 & 27 juli)

In de Tolhuistuin strijkt eind juli het dans- en performanceplatform WhyNot neer om een dansfilm over de dood en het achterlaten van het lichaam op te nemen. De opnames zijn op 27 juli open voor publiek. Eromheen lezingen, presentaties, films en dansworkshops (ook voor kinderen). Gratis. www.festivalwhynot.nl

Gay Pride (23 juli t/m 7 augustus)

Vanaf 23 juli wapperen de regenboogvlaggen weer in Amsterdam. Op zaterdag 6 augustus de Canal Parade, vanaf 13.30 uur (van Westerdok via Prinsengracht naar Scheepvaartmuseum). Gratis. www.amsterdamgaypride.nl

Concerten in A’damse Bos

Ook deze zomer vindt een serie openluchtconcerten plaats in het Amsterdamse Bostheater. Muzikaal vertier van o.a. Songfestivalfavorieten The Common Linnets (15 juli), woordkunstenaar Neil Finn van Crowded House (7 augustus) en soulkoningin Sharon Jones & The Dap-Kings (28 aug). www.liveatamsterdamsebos.nl

Hoe klinkt Amsterdam? (7 augustus)

Het Stadsarchief stelt t/m september iedere eerste zondag van de maand om 11.00 uur zijn Centrale Hal open voor kamermuziek. www.amsterdam.nl/stadsarchief

Landjuweel (10 t/m 15 augustus)

Muzikanten, kunstenaars en levensgenieters verenigt u: ook dit jaar vindt in kunstenaarsdorp – en zelfbenoemde culturele vrijhaven – Ruigoord het festival Landjuweel plaats. Muziek, kunst en eten uit alle windstreken komen samen. Op zaterdagavond kan ieder zijn creativiteit tonen in de traditionele Beeldenroute. Kinderen kunnen ravotten in het kinderkamp. www.ruigoord.nl

Grachtenfestival (12 t/m 21 aug.)

De 19de editie van het Grachtenfestival wil bruggen slaan tussen locaties, genres, tijdsperiodes en meer. Tien dagen lang wervelt de Amsterdamse binnenstad van de klassieke muziek. Met o.a. de Bijlmer Steelband, Bach in de Bagger, Jong Metropole, Yakumo Orchestra, Ardemus Quartet en harpist Remy van Kesteren. Er is ook een Junior Grachtenfestival, dat kinderen van 0 tot 12 jaar spelenderwijs met klassieke muziek in aanraking laat komen. Op zaterdagavond 20 augustus (20.00 uur) het Prinsengrachtconcert, traditiegetrouw tegenover hotel Pulitzer, en live uitgezonden op tv. Gratis (m.u.v. bepaalde concerten). www.grachtenfestival.nl

Expo Amy Winehouse (t/m 4 sep.)

Het Londense Jewish Museum dook samen met broer Alex in de familiegeschiedenis van jazz-zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed. De tentoonstelling die daaruit voortkwam oogstte al veel succes in andere steden wereldwijd, en is nog tot begin september in het Joods Historisch Museum te zien. Jeugdfoto’s, haar platen- en jurkencollectie maar ook songteksten en haar favoriete gitaar. www.jhm.nl

De Parade (12 t/m 28 augustus)

Amsterdam is traditiegetrouw de laatste stop van theaterfestival de Parade, ook dit jaar weer in het Martin Luther Kingpark. Met voorstellingen over Sinatra’s vergeten album Watertown, boekentherapie maar ook een levende jukebox en de Fresku Show. En dans van Club Gey & Rini, muziek van De Deeldeliers en een anarchistisch hiphopsprookje van De Jeugd van Tegenwoordig. Elke speeldag is er ook een kinderparade, met voorstellingen, workshops en muziekoptredens. www.deparade.nl

Ticket To The Tropics (14 augustus)

Muziek uit alle werelddelen komt bij elkaar op het Ticket To The Tropics in het Openluchttheater in het Vondelpark. Met optredens van o.a. de Haagse psychelische afrobeatband Dandana, de band Koffie die Ghanese en Nigeriaanse afrobeat met een Amsterdams smaakje presenteert, en DJ KC the Funkaholic. Gratis. www.openluchttheater.nl

Uitmarkt (26 t/m 28 augustus)

Het laatste weekend van augustus staan het Museumplein en het Leidseplein als vanouds in het teken van de Amsterdamse Uitmarkt, oftewel de opening van het culturele seizoen van 2016. Met meer dan 350 optredens op 30 podia verspreid door de stad. De traditionele Boekenmarkt vindt zaterdag en zondag plaats op het Museumplein, vanaf 11.00 uur. Op zondagavond sluit de Musical Sing A Long de Uitmarkt af, ook op het Museumplein, vanaf 21.30 uur (live op tv). Meezingen met bekende hits uit musicals als Ciske, Hair, Dolfje Weerwolfje, A Chorus Line en The Lion King. Gratis. www.uitmarkt.nl

A’dam Woods Festival (26 & 27 aug.)

De eerste editie van het nieuwe intieme bosfestival Amsterdam Woods kon vorig jaar op lovende recensies rekenen. Met een keur aan internationale en nationale muziek: o.a. I am Oak, Daniel Norgren, Eefje de Visser en Sticky Fingers. Net als vorig jaar werkt het festival weer samen met het IDFA voor de muziekdocumentaires. Aan de innerlijke mens is ook gedacht: er zijn foodtrucks en een tijdelijk restaurant. Op het Radarterrein in het Amsterdamse Bos.www.amsterdamwoods.nl

Guiseppe Penone in tuin Rijks

De jaarlijkse beeldententoonstelling in de tuin van het Rijksmuseum is deze zomer gevuld met kunstwerken van de Italiaanse beeldhouwer Guiseppe Penone (Garessio, 1947). De natuur fascineert hem, zijn Alberi-bomen – waarbij hij de jaarringen van bomen wegschilt – zijn beroemd. T/m 2 oktober. Gratis. Kinderen genieten ondertussen van de waterfontein. www.rijksmuseum.nl

Spelen Natureluur (22 t/m 26 aug.)

Deze zomer op verschillende momenten speciale buitenactiviteiten voor kinderen in de Natureluur, een grote natuurspeeltuin in Nieuw-West. Zo kunnen ze in de week van 22 augustus, de laatste week van de zomervakantie, elke middag tussen 12.00 en 16.00 uur meevaren met de Natureluur-groepsschuit het Rabootje. Leer onderweg over de waterflora en -fauna van de Sloterplas en in en om de slootjes van het Sloterpark. www.denatureluur.nl

Amsterdam Dobbert (27 aug.)

De laatste zaterdag van 27 augustus wordt, als het weer het toelaat, massaal gedobberd in de Amsterdamse wateren. www.amsterdamdobbert.nl