Ze geven niet om politiek, maar nu gaan ze stemmen

Op straat in academiestad Oxford staakten de stemmen donderdag bij het Britse EU-referendum.

Bewoners van Little Milton, een dorp niet ver van Oxford, gisteren bij een plaatselijk stemlokaal.
Bewoners van Little Milton, een dorp niet ver van Oxford, gisteren bij een plaatselijk stemlokaal. Foto Adrian Dennis/AFP

Zijn naam wil hij niet geven en op de foto wil hij evenmin. Maar gevraagd wat hij donderdag bij het cruciale referendum over al dan niet vertrekken uit de Europese Unie gaat stemmen, antwoordt de keurige 72-jarige man die net een diepvrieskip heeft gekocht bij de Lidl-supermarkt in een buitenwijk van Oxford gedecideerd: „Ik stem voor een vertrek uit de EU en ik mag hopen dat de rest van het land dat ook doet. Honderden jaren hebben we ons toch ook uitstekend zelf kunnen besturen. Waarom zou dat nu dan niet meer kunnen? De EU is bovendien ook steeds meer verduitst.”

Een paar kilometer verderop op een druk plein in het centrum van de oude universiteitsstad beschouwen Ben Ansell, hoogleraar politicologie, en zijn zoontje Theo (9) dit als een schrikbeeld. Ze lopen heen en weer met een groot bord met daarop de tekst ‘Vote Remain on June 23rd’. „Als we uit de EU zouden vertrekken, zou dat mijn zoontje en zijn generatie veel rechten en kansen ontnemen”, zegt Ansell. „Het is echt een illusie te denken dat we door een vertrek uit de EU meer soeverein zouden zijn.” Zijn zoontje houdt het bord omhoog naar een passerende bus met kinderen, die enthousiast hun duimen opsteken.

Tussen deze twee polen bewegen de Britten zich op de dag, die niet alleen van beslissend belang is voor hun eigen land maar ook voor de rest van Europa. Worden ze weer een eilandnatie pur sang, met slechts een beperkt contingent buitenlanders in hun midden, of blijven ze nauw verbonden met het continent, waarmee de banden – economisch en anderszins – de afgelopen decennia hechter zijn geworden? Luidt dit ook een versnippering van de rest van Europa in?

Spontaan demonstreren

De Britten lijken goed doordrongen van het belang van de zaak. Bij de stembureaus in Oxford is het donderdagochtend drukker dan bij gemiddelde verkiezingen, zeggen vrijwilligers die de bureaus bemannen. Sommige kiezers wandelen naar binnen met een sticker op hun jas, meestal om in de EU te blijven. „Dit is een tijd van mondiale problemen die alleen mondiaal kunnen worden opgelost en de EU helpt”, zegt Tomy Watson (29), financieel analist bij een hedgefonds.

Ook mensen die zich anders zelden opwinden over de politiek, onder wie een makelaar en twee dames met een fiets aan de hand, lopen spontaan te demonstreren met borden, ook weer om toch vooral voor blijven in de EU te stemmen.

Net als elders in het land valt ook in Oxford – gewoonlijk representatief voor de politieke verhoudingen – niet te zeggen hoe de stemming zal uitvallen. Wel valt op dat de meeste jongeren van enige tientallen mensen die voor dit artikel werden aangesproken nadrukkelijk voor blijven in de EU opteren. Ouderen daarentegen maken zich vaak zorgen over de groeiende aantallen immigranten.

„Ik heb op zichzelf niks tegen buitenlanders”, zegt Suzanne Litten, een 56-jarige vrouw met geblondeerd haar in de buitenwijk Cowley die voor vertrek uit de EU is. „Maar er komen gewoon te veel buitenlandse immigranten naar ons land. Daar is geen ruimte meer voor en bovendien krijgen ze te makkelijk een sociale uitkering. We kunnen toch niet de hele wereld hier verwelkomen?”

Richard Yates (26), die een proefschrift over neurologie voorbereidt, vindt dat stuitend. Zittend op de trappen van een van de eerbiedwaardige oude universiteitsgebouwen zegt hij voor te stemmen. „Zo wil ik me verzetten tegen bekrompenheid en onwetendheid. Het argument dat immigranten slecht zouden zijn voor ons land, slaat echt nergens op. Maar ik voorzie helaas een overwinning voor het Leave-kamp.”

    • Floris van Straaten