In beeld

‘We worden ons eigen paradijsje’

De Britten hebben gekozen voor een toekomst buiten de EU. Fotograaf Tammy van Nerum ging vanmorgen naar de Chapel Market in Londen en vroeg de mensen daar naar hun reactie.
David Brastock (48), marktkoopman, Londen: "De immigranten nemen nog steeds onze scholen, huizen en banen over. Er komen nu alleen geen immigranten meer binnen. We moeten borden bij de grenzen zetten: ‘sorry, wij zijn vol’.”
Tammy van Nerum
David Rizzo (57), marktkoopman, Londen: “Er zijn te veel mensen in het land. Mensen die hier geboren zijn kunnen nergens meer bij omdat alles vol zit. Ik wil niet onbeleefd zijn, maar op een klein eiland zoals Engeland kunnen gewoon niet zoveel mensen.” Hij is wel bezorgd over de toekomst: “De pond zal in waarde dalen, ik maak me ook zorgen om de import en export van mijn producten.”
Tammy van Nerum
David White (59), marktkoopman, Londen. "Power to the people! Ze luisteren eindelijk naar wat de mensen te zeggen hebben. En die zeggen dat het genoeg is. Ze hebben ons nooit gevraagd of we bij de EU wilden, nu moeten ze wel naar ons luisteren. Het begin zal lastig worden. Maar we dealen met de storm zoals we altijd dealen met een storm. We doen wat we normaal ook doen. We gaan gewoon door. We hebben niet voor niets wereldoorlogen overwonnen, wanneer het lastig wordt, gewoon doorgaan. We zijn een sterke natie.”
Tammy van Nerum
John Papuuorth (58), marktkoopman, Londen: "Ik ben me bewust van het feit dat de financiële markt door de Brexit een tijd lang onstabiel zal zijn, maar ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk voor iedereen beter gaat zijn. De massa-immigratie stopt, we krijgen ons land terug, we zijn te lang bestuurd door buitenlanders. We worden ons eigen paradijsje binnen het continent Europa. We zullen het twee jaar moeilijk gaan krijgen, maar daarna pakken we alles weer op.”
Tammy van Nerum
Leo Heathwhittaker (47), kledingverkoper, Londen. Hij heeft niet gestemd. “Ik geloof geen woord van wat ik zie op tv, ik geloof de politici niet, ik geloof het nieuws niet. Ik heb geen vertrouwen in de autoriteiten. Waarom zou ik? Waarom zou ik enig vertrouwen hebben in hoogopgeleide oneerlijke politici?” Hij heeft geen idee wat hij moet verwachten. “Ik volg het nieuws al niet meer sinds de jaren 80.”
Tammy van Nerum
Victor Joyce (72), glazenwasser, Londen: "Dit maakt toch niks uit. Er gaat nu niet ineens van alles veranderen. We krijgen niet ineens de controle over ons land terug. We willen niet dat Brussel zich met ons bemoeit en dat hebben we nu duidelijk gemaakt. Ik zou niet weten te bedenken wat de toekomst nu gaat brengen. Ik weet het niet, niemand weet het. Het is een grote gok, maar de meerderheid wilde die gok wagen.”
Tammy van Nerum
Louise Howitt (54), werkt bij University College London en stemde ‘In’. “Oudere mensen hebben de verkeerde keuze gemaakt. De jongere generatie zal hierdoor het meest geraakt worden. Hun toekomst is nu kapot gemaakt. Ik maak mij erg veel zorgen. Iedereen die bang is voor de immigranten moet zich realiseren dat immigranten het werk doen die wij Britten niet meer willen doen. Schoonmakers, verplegers, noem maar op. Het is niet waar dat iedereen die werkt nu van een andere afkomst is.”
Tammy van Nerum