WADA schorst dopinglaboratorium in Rio

Door de sanctie mag het laboratorium voorlopig geen analyses meer maken van urine- en bloedmonsters.

WADA-directeur Olivier Niggli op archiefbeeld.
WADA-directeur Olivier Niggli op archiefbeeld. Adrian Dennis / AFP

Zes weken voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het mondiale antidopingbureau WADA het dopinglaboratorium van Brazilië in Rio de Janeiro geschorst.

De accreditatie is per 22 juni afgenomen, omdat de organisatie volgens het WADA niet voldoet aan de internationale normen. Door de sanctie mag de instantie voorlopig geen analyses meer maken van urine- en bloedmonsters. De Braziliaanse autoriteiten kunnen binnen drie weken beroep aantekenen tegen het besluit van het WADA. Zij kunnen dit doen bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS).

WADA-directeur Olivier Niggli zei vrijdag dat tot die tijd nauw zal worden samengewerkt met het dopinglaboratorium om de problemen op te lossen. Hij beloofde wel dat atleten erop kunnen vertrouwen dat de schorsing alleen zal worden opgeheven door het WADA wanneer het laboratorium echt optimaal functioneert.

Niggli benadrukte dat het WADA ervoor gaat zorgen dat voorlopig alle monsters die voor het laboratorium in Rio bestemd zouden zijn, veilig en snel naar een ander officieel erkend instituut voor dopingonderzoek wereldwijd worden vervoerd. Volgens de WADA-directeur zullen er geen gaten vallen in de vaste procedures en blijft de “integriteit” van de ingeleverde monsters gehandhaafd.

Het is de bedoeling om bij de Olympische Spelen van Rio 2016 van 5 tot 21 augustus maar liefst circa 5.000 dopingcontroles uit te voeren. Tijdens de Paralympische Spelen van 7 tot 18 september gaat het om ongeveer 1200 testen.

Het laboratorium zei vrijdagavond in een reactie op de schorsing dat het ervan uitgaat dat zij weer volledig operationeel zal zijn na het geplande inspectiebezoek van het WADA in juli.

    • Niels Posthumus