‘Veertien doden bij strijd om stad Sirte’

De door IS gecontroleerde haven van Libische geboorteplaats Gaddafi wordt al een maand belegerd.

Milities die trouw zijn aan de regering van nationale eenheid in de stad Sirte donderdag.
Milities die trouw zijn aan de regering van nationale eenheid in de stad Sirte donderdag. AFP

Bij aanhoudende gevechten tussen regeringsgetrouwe milities en Islamitische Staat (IS) in de Libische stad Sirte zijn vrijdag vier militieleden en tien IS-strijders om het leven gekomen. Dat meldt de Libische overheid volgens persbureau Reuters.

De doden vielen rond de haven van de stad, die al weken zwaar belegerd wordt. De gevechten vrijdag zouden zijn begonnen toen IS-strijders probeerden de plek te ontvluchten. Een woordvoerder van de Libische overheid had het vrijdag over een grote confrontatie waarbij niet alleen vier militieleden zouden zijn gesneuveld, maar ook nog eens 24 andere gewond zouden zijn geraakt. Zodra de gevechten stopten vond de regeringsgetrouwe milities bovendien tien lichamen van IS-strijders.

Offensief om IS uit Sirte te verdrijven

Milities uit de nabijgelegen stad Misrate die trouw zijn aan de nieuwe Libische eenheidsregering, begonnen vorige maand een offensief om IS te verdrijven uit Sirte. Zij worden ondersteund door het Libische leger, dat op zijn beurt weer hulp krijgt van de Verenigde Naties. Aanvankelijk rukten de milities snel op in het westen van de stad. Maar naarmate ze dichterbij het centrum en de haven kwamen, nam dat tempo af.

Sirte, de geboorteplaats van de overleden kolonel Gaddafi, werd in juni 2015 veroverd door IS. De groepering maakte gebruik van de chaos in Libië om vooral buitenlandse strijders het land binnen te smokkelen. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef anderhalve week geleden al:

“Door de interne strijd tussen de twee Libische regeringen in het oosten en het westen werd lange tijd niet effectief opgetreden tegen IS. Een maand geleden, nadat IS aanstalten maakte om richting Misrata op te rukken, kwam daar verandering in. De soldaten die nu tegen IS vechten, bestaan vooral uit militieleden uit Misrata, die trouw hebben gezworen aan de nieuwe eenheidsregering in Tripoli. Ook de federalisten die Sirte vanuit het oosten naderen zijn momenteel getrouw aan de eenheidsregering. Voor nu lijkt de strijd tegen IS de facties te verenigen, maar dat kan in Libië heel snel veranderen.”

    • Niels Posthumus