Van ‘See EU later’ tot een ‘nachtmerrie’

Hoe brengen de Britse media het nieuws over de Brexit?

In The Churchill Tavern, een Britse bar in New York, kijken gasten naar de referendumuitzending van de BBC.
In The Churchill Tavern, een Britse bar in New York, kijken gasten naar de referendumuitzending van de BBC. Foto Andrew Kelly/Reuters

See EU later’. De Britse tabloid The Sun toont daarmee zijn enthousiasme voor het vertrek van de de Britten uit de EU. De krant, die zich eerder nadrukkelijk uitsprak voor ‘Leave’, citeert met instemming Nigel Farage, leider van de UK Independent Party, die spreekt van een overwinning voor „gewone mensen”.

De Britse kranten en de BBC proberen deze vrijdagochtend op hun website enige orde in de chaos te brengen, maar zoals een commentator vanmorgen op de BBC zei: we bevinden ons in een onontgonnen gebied, we hebben geen idee wat hiervan de gevolgen zijn.

Buiten het Verenigd Koninkrijk was vooral sprake van verbijstering. De Belgische krant De Standaard schrijft: „Europa gaat door zijn zwaarste crisis ooit. De desintegratie is een feit.” En De Morgen laat onderzoeker Martijn Huysmans van de KU Leuven aan het woord, die de schuld zoekt bij het verdrag van Lissabon, dat een unilateraal vertrek uit de EU mogelijk maakt.

Duitse kranten, pleiten, in navolging van veel Duitse politici, voor een sterkere Europese Unie. „De Britten hebben zich uitgesproken voor een stap terug in plaats van offensieve verandering”, schrijft Die Süddeutsche Zeitung. „Dat is een antwoord uit een verkeerde eeuw, de Brexit brengt de interne balans van de Unie aan het wankelen.” Der Spiegel noemt het vertrek van de Britten „een tragedie voor Europa”. De les die het weekblad eruit wil leren is: „De achterblijvende lidstaten van de gemeenschap moeten nu nog nauwer gaan samenwerken.”

Twitter avatar konradweber Konrad Weber Front-Seiten der Zeitungen zu #Brexit. https://t.co/N6za2cuvHf

De Frankfurter Allgemeine Zeitung ziet in de uitslag „de nieuwe kracht van het nationalisme”. Volgens de conservatieve krant heeft „het gewone volk” met zijn stem de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en van Europa veranderd. De krant vindt dat Brussel nu alles in het werk moet stellen om „mensen terug te winnen. Dat kan alleen met meer democratie.”

In Frankrijk is de toon somber. Libération schrijft: „Voor de EU is de nederlaag schrijnend. Het is niet moeilijk de vernedering te verklaren: een Europa zonder ziel, zonder een gemeenschappelijk project, zonder een helder antwoord op de migrantencrisis, zonder een efficiënt plan van aanpak om uit de malaise te komen, is niet langer in staat om de publieke opinie te bezielen.” En Le Figaro: „Het Britse referendum roept de vrees op voor een voortschrijdende desintegratie van de Europese Unie. In Nederland en Frankijk eisen de extreemrechtse partijen dat soortgelijke referenda worden gehouden.”

The Irish Times ziet eigenlijk alleen maar negatieve effecten. „De nachtmerrie is werkelijkheid geworden”, aldus de krant. „Door het Britse besluit wordt Ierland nu geconfronteerd met een reeks gevolgen, en moeilijke keuzes, op korte, middellange en lange termijn. In de eerste plaats is het duidelijk dat Groot-Brittannië en Europa beide een periode van economische en politieke verwarring tegemoet zullen gaan, en dat Ierland daar diep door zal worden getroffen.”