ThuiskokPerzik met pistacheroom

None

Anjali Pathak, de auteur van Geheimen van mijn Indiase familiekeuken, is naar eigen zeggen een grote zoetekauw. Dit gerecht past volledig in haar straatje: mierzoet, al kunt u daar zelf veel aan doen als u mindert met de honing. In plaats van perziken kunt u ook pruimen, nectarines of andere steenvruchten gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Leg de steenvruchten met de snijkant omhoog op de bakplaat. Kneus de kardemompeulen en kruidnagels in een vijzel zodat de smaken kunnen vrijkomen. U kunt de peulenschilletjes weggooien als u wilt, maar zelf houd ik ze er het liefst bij. Bestuif de steenvruchten met kaneel. Doe wat rozijnen in de holletjes waar de pitten hebben gezeten en giet de honing erover.

Zet het gerecht circa 10 minuten in de oven, tot het vruchtvlees zachter is geworden. Laat het niet te lang staan, want het fruit kan ineens in moes veranderen. Meng ondertussen voor de pistacheroom de yoghurt of room met de meeste pistachenoten en citroenschil. Proef en voeg eventueel wat honing toe, maar bedenk dat steenvruchten van nature zoet zijn; u kunt er achteraf altijd nog wat honing bij doen.

Laat het fruit enigszins afkoelen. Schep er een flinke dot pistacheroom op en serveer met de resterende pistachenoten en citroenrasp. Giet er nu eventueel nog wat honing overheen.

    • Sam de Voogt