Premier Cameron kondigt aftreden aan

Hij vindt zichzelf niet de juiste man om het land naar “zijn nieuwe bestemming” te loodsen.

Premier Cameron kondigt zijn aftreden aan.
Premier Cameron kondigt zijn aftreden aan. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS

De Britse premier David Cameron vertrekt als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft hij aangekondigd in een persconferentie voor de deur van 10 Downing Street.

Hoewel Cameron altijd heeft volgehouden dat dit referendum uitsluitend over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk ging en niet over “de toekomst van enige politicus, inclusief die van mijzelf”, is hij van mening dat de onderhandelingen in Brussel ingezet moeten worden door een nieuwe premier. Zelf zei hij er nog altijd van overtuigd te zijn dat zijn land in Europa “sterker, veiliger en beter af zal zijn”.

“Met Britse volk heeft een duidelijk keuze gemaakt om een andere weg in te slaan, en ik denk dat ons land beter af zal zijn met een nieuw bestuur dat het in die richting kan helpen. Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om de komende weken en maanden in rustiger vaarwater te komen, maar ik geloof niet dat het goed zou zijn als ik degene ben die ons land naar zijn nieuwe bestemming loodst.”

David Cameron heeft koningin Elizabeth al op de hoogte gebracht van zijn besluit. Wanneer hij precies vertrekt, wilde hij vrijdag nog niet zeggen. Wel zei hij te hopen dat er een nieuwe premier is voor het partijcongres van de Conservatieve partij, in oktober.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Brexit, premier weg, Schotten roepen afscheiding, N-Ierse nationalisten willen ref over Ierse eenheid, Spanje wil Gibraltar. Nog geen 9 uur

Brexit-premier

UKIP-leider Nigel Farage, die de afgelopen weken campagne voerde voor het Leave-kamp, zei al eerder op de dag dat de positie van Cameron onhoudbaar was geworden. “Ik denk dat we een Brexit-premier moeten hebben”, aldus Farage. Het leiderschap van de Conservatieve Partij moet volgens hem gaan naar Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, of Michael Gove, de minister van Justitie.

Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zei vrijdagochtend juist dat Cameron aan zou willen blijven als premier. “Wat het land nu nodig heeft, is continuïteit en stabiliteit.”