Tientallen miljoenen euro’s schade door noodweer

De Brabantse gemeente Heeze werd donderdagavond getroffen door noodweer.
De Brabantse gemeente Heeze werd donderdagavond getroffen door noodweer. Rob Engelaar / ANP

Landbouworganisatie LTO Nederland roept het kabinet op boeren en tuinders in het zuidoosten van het land te hulp te schieten. Het noodweer van afgelopen nacht heeft in die regio voor vele tientallen miljoenen euro’s schade aangericht.

Duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen kunnen als verloren worden beschouwd. Ook kassen en zonnepanelen raakten beschadigd. Het exacte schadebedrag is nog niet vastgesteld.

‘Het lijkt wel een oorlogsgebied’

De schade komt voor de Brabantse boeren bovenop de waterschade die ze de afgelopen weken ook al leden. LTO-voorzitter Albert Jan Maat zei vrijdag tegen persbureau ANP:

“Niet alleen gewassen zijn verloren gegaan. Er is ook sprake van enorme schade aan kassen, stallen en loodsen. Er zijn op sommige plekken hagelstenen zo groot als tennisballen naar beneden gekomen. Het lijkt wel een oorlogsgebied.”

Ook huizen hebben veel schade opgelopen, maar dat is nog niet in het voorlopige schadebedrag meegenomen. Dit bedrag kan dus nog stevig oplopen.

‘Geen sprake van normaal bedrijfsrisico’

Maandag gaat de boerenorganisatie LTO om de tafel zitten met verzekeraars om de schade te inventariseren. Nu is echter al duidelijk dat een belangrijk deel van de schade niet gedekt is. Daar mogen de getroffen landbouwers niet alleen voor opdraaien, vindt LTO. Maat zei vrijdag:

“Er is hier geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk. Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van agrariërs terechtkomen.”