Muzieksprookje

Zijn verhaal leest als dat van Sugar Man. Gedesillusioneerd muzikant trekt zich terug in de anonimiteit, maar zijn muzikale erfenis beleeft een bloeiperiode overzees. Artiest is zich van geen roem bewust tot zijn ‘ontdekker’ 25 jaar later komt aankloppen. In het geval van Ata Kak op de deur van zijn internetloze woning met zelf geslagen waterput. Zondag staat Ata Kak, de Ghanese muzikant Yaw Atta-Owusu, voor het eerst in twintig jaar op de bühne op het festival met misschien wel de meest interessante line-up van dit jaar: Strange Sounds From Beyond in Amsterdam.

Ata Kak, die ken jij vast ook. Als je de laatste jaren een set hebt gehoord van Floating Points, Antal of Tom Trago heb je hem voorbij horen komen: het nummer ‘Daa Nyinaa’. Een oorwurm met een jengelende mannenstem die onverstaanbaar snel rapt en iets zingt wat als ‘sayonara’ klinkt. De track komt van het enige album dat Ata Kak 25 jaar geleden uitbracht, Obaa Sima.

Frenetic leftfield rap madness’, noemt Brian Shimkowitz de muziek die de aanleiding was voor de eerste post op zijn blog Awesome Tapes From Africa. De afgelopen tien jaar is de muziek-etnoloog uit New York bezig geweest de maker van de eerste cassette die hij vond op de markt in Ghana te traceren. En passant vond hij nog meer schatten – oude cassettebandjes met een mix van rappe raps en extatische, eenvoudig geproduceerde dansmuziek. Zijn blog groeide uit tot label en Shimkowitz tot dj die zijn cassettebandjes overal ter wereld draait (ja, met tapedeck). Ata Kak achterhalen bleek evenwel lastig. Nadat de autodidact zichzelf als immigrant in Duitsland had leren drummen op potten en pannen in de keuken, verhuisde hij naar Canada. Daar nam hij thuis een album op met tweedehands apparatuur halverwege de jaren negentig. Internet bestond nog niet. Hij verkocht te weinig. Ata Kak ging terug naar Ghana. Einde verhaal.

Of nee, toch niet.

Vier jaar geleden hoorde zijn zoon een radiodocumentaire die de BBC over hem maakte. De zoon bracht de muziekhipster en feel good vijftiger met elkaar in contact. Shimkowitz kon eindelijk op bezoek in Ghana en bracht Obaa Sima opnieuw uit. Nu zijn ze samen aan het toeren geslagen, Ata Kak met band. Muziekblog Resident Advisor noemde zijn optreden tijdens muziekfestival Sónar in Barcelona afgelopen week een van de vijf meest memorabele optredens. Zondag krijgt Amsterdam een buitenkans, dan staat Ata Kak met band op het podium tijdens Strange Sounds From Beyond. Hij heeft de afgelopen weken zes uur per dag getraind, verklapte hij op blog Stamp The Wax.

Ga daar heen. Want het leest als een film, maar het is natuurlijk nog leuker om in het echt te zien.