Krijgt Nederland straks ook een referendum over de EU?

Nederlandse politiek PVV-leider Geert Wilders wil nu ook in Nederland een referendum over de EU. De middenpartijen zijn teleurgesteld over de uitslag.

Foto ANP

Premier Mark Rutte heeft in een eerste reactie op de Brexit gemaand tot rust. Er zal „stap voor stap” naar oplossingen moeten worden gezocht, zei hij vrijdagmorgen op de radio voor zijn vertrek naar Brussel voor spoedberaad.

De uitslag van het Britse referendum heeft bij de anti-Europese partijen in Nederland de roep om een soortgelijke volksraadpleging versterkt. Geert Wilders, wiens PVV in de opiniepeilingen al geruime tijd de grootste partij is, schreef vrijdagochtend op Twitter: „Hoera voor de Britten! Nu is het onze beurt.” Wilders op de PVV-site: „Als ik premier word, dan komt er ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie.”

De middenpartijen in de Tweede Kamer reageerden teleurgesteld op de uitslag. De keuze is „slecht voor Groot-Brittannië, slecht voor Nederland en slecht voor Europa”, aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij. VVD’er Anne Mulder sprak van „een klap die grote consequenties zal hebben”. Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers verliest Nederland door de Brexit „een bondgenoot die de EU op afstand hield”.

Hoera voor de Britten! Nu is het onze beurt

@geertwilderspvv

De meeste partijen pleiten tegen overhaaste actie vanuit de Europese Unie tegen Groot-Brittannië. Zo niet D66. Fractieleider Pechtold vindt dat de scheiding meteen in gang moet worden gezet: „Geen pappen en nathouden. Dat is nu juist het probleem van de Europese Unie.”

In de Tweede Kamer is de animo voor een ‘Nexit’ niet groot. Behalve de PVV (12 zetels) is alleen de Groep Bontes/Van Klaveren (2 zetels) voorstander van een vertrek uit de EU. Ook de eurokritische SP vindt niet dat Nederland de Unie zou moeten verlaten. Tweede Kamerlid Harry van Bommel ziet de uitslag in het VK wel als aanleiding voor een „ingrijpende hervorming” van de EU, waaronder het afschaffen van de Europese Commissie. Van Bommel: „De uitslag in het VK laat de enorme afstand zien tussen de politiek en de kiezer.”

Een referendum over een Nexit zou een project van de lange adem zijn. Onder de huidige wetgeving kan er pas een referendum worden georganiseerd bij een Europese verdragswijziging. Die zou er op z’n vroegst over twee jaar zijn.

Onder partijen die voorstander zijn van referenda is er geen steun voor een Nexit-referendum op korte termijn. „Het kan niet en ik wil het niet”, zei D66-leider Alexander Pechtold. De SP wil dat een verdragswijziging hoe dan ook wordt voorgelegd aan de bevolking.

    • een onzer redacteuren