Klijnsma wil gemeenten dwingen tot beschutte werkplekken

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) zal gemeenten gaan dwingen om met ‘beschutte werkplekken’ te komen voor mensen die niet in een gewoon bedrijf aan het werk kunnen. Dat heeft ze vrijdagavond laten weten aan de Tweede Kamer. Ze komt met een wetswijziging omdat de gemeenten, blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW, nog veel minder moeite willen doen voor die speciale werkplekken dan al uit eerder onderzoek was gebleken.

Er zijn tot nu toe nog maar 115 mensen beschut aan het werk. Om uiteindelijk tot 30.000 plekken te kunnen komen, zoals de bedoeling is van het kabinet, zouden er eind dit jaar 3.200 moeten zijn. Klijnsma stelt vast dat dat aantal nooit gehaald zal worden als ze nu niets doet.

De beschutte plekken zijn geregeld in de Participatiewet, die nu anderhalf jaar geldt. Er komen geen nieuwe banen meer bij in de Sociale Werkvoorziening, waar nu nog zo’n 100.000 mensen werken. In plaats daarvan moeten gehandicapten bij ‘gewone’ bedrijven aan de slag. Het bedrijfsleven en de overheid hebben beloofd om 125.000 banen te creëren voor mensen die dat aankunnen. De beschutte plekken zijn voor de mensen die het zo goed als zeker niet redden bij zo’n werkgever.

Tot nu toe was het aan gemeenten zelf om kandidaat-beschutte werkers voor te dragen voor een screening bij uitkeringsinstantie UWV. Klijnsma stelt voor om dat te veranderen: kandidaten mogen zich ook zelf aanmelden, bijvoorbeeld geholpen door hun ouders of hun vroegere school. Wie door het UWV wordt goedgekeurd, heeft recht op een plek via de gemeente.

Arjan Vliegenthart, SP-wethouder in Amsterdam en voorzitter van de VNG-commissie Werk en inkomen, zegt dat hij die stap van Klijnsma “als wethouder” begrijpt en er geen probleem mee heeft. “Als voorzitter van de VNG-commissie heb ik aarzeling bij deze inperking van de gemeentelijke autonomie.”
Uit het Inspectieonderzoek blijkt dat gemeenten veel liever zelf iets bedenken voor de mensen die niet in reguliere bedrijven kunnen werken, dat ze problemen hebben met de strenge selectiecriteria van het UWV en dat ze de plekken te duur en te vast vinden: beschutte werkers houden tot aan hun pensioen recht op zo’n plek.

    • Petra de Koning