Jandino en Guido Weijers maken van ‘Gabbers’ bonte kermisshow

Cabaret Het was de grote droom van komiek en tv-presentator Jandino om met vrienden in de Ziggo Dome op te treden. Dat leidde tot de show ‘Gabbers’.

Foto William Rutten/ RTL

De show eindigde met confettikanonnen. Dat kon ook niet anders, want zo’n soort show is Gabbers van Jandino, Guido Weijers, Philippe Geubels en Roué Verveer. De vier populaire cabaretiers bundelden hun krachten om een voor cabaret bovenmaatse zaal als de Ziggo Dome vol te krijgen met twaalfduizend toeschouwers. Met vier solo’s van een half uur, aangevuld met een bont allegaartje: showballet, ballen in het publiek, de wave, een kerstslee, een goocheltruc waarbij de ene cabaretier de ander in en uit een kist tovert, een dj en vooraf opgenomen filmpjes in de kleedkamer waarin de vier elkaar over en weer zwart maken.

De volgorde van spelen gaf aan dat Verveer en Geubels voor de pauze het luxe voorprogramma vormden voor headliners Weijers en Jandino. Op het succes van de goedlachse komiek en tv-presentator Jandino lijkt geen maat te staan. Het was een droom van hem, zei hij, om met zijn vrienden – en ze zijn echt gabbers, benadrukten ze meermaals, echt – in de Ziggo Dome te staan. Zakelijk gezien is het zeker een droom, want deze show drie keer uitverkopen staat gelijk aan een tournee van zeventig optredens, van Vlissingen tot Groningen, in zalen met 500 stoelen.

De droom had Jandino niet geïnspireerd tot een optreden op de top van zijn kunnen. Na te hebben meegedaan met het showballet demonstreerde hij met frivole bewegingen dat Beyoncé hem „gay” maakt, omdat je niet mannelijk kan dansen op haar muziek. Dat was een bruggetje naar de roze periode van zijn zoontje. Op het schoolplein kwam zijn vijfjarige in problemen, waarna Jandino vaderlijk ingreep, vertelde hij. Tot het punt dat hij een dik, pesterig kind beloofde hem kapot te maken. En dat ging onder meer met makkelijke, platte grappen over het kind zijn moeder.

Fans van Guido Weijers moesten het doen met een uitsnede van zijn laatste avondvullende programma V, waarmee hij van 2013 tot 2015 tourde. Ook hij had een ‘droom’ die hij in de Ziggo Drome wilde waarmaken, het maken van een foto met blij publiek, maar zelfs dat was een gimmick uit dat programma. Zoveel mensen trekken en dan niks nieuws verzinnen, dat mag best cynisch en armoedig worden genoemd.

In deze Amerikaans getinte avond met showcabaret hield de Ziggo Dome zich goed, dankzij prima geluid en de enorme projectieschermen. Het was televisie kijken met net voldoende sfeer en intimiteit om de ervaring van live theater te hebben.

    • Ron Rijghard