Heftige beursreactie op Brexit

De uitslag van het Britse referendum zorgt overal voor grote verliezen.

None

Wereldwijd reageerden de aandelenbeurzen heftig op het Britse ‘nee’ tegen de Europese Unie in het referndum van donderdag. Handelaren spraken van een ‘Zwarte Vrijdag’.

De AEX-index in Amsterdam stond direct 8 procent lager, maar krabbelde in de loop van de ochtend iets op tot een verlies van 6 procent. De MidKap zakte 7,4 procent tot 412,21 punten. De beurs in Londen kelderde 7,2 procent. De graadmeters in Parijs en Frankfurt daalden respectievelijk 9,9 en 8,4 procent, al vertoonden ook die indices in de ochtend licht herstel.

Met name de aandelen van banken hebben het zwaar te verduren. In Londen zakte Royal Bank of Scotland bij het begin van de beurshandel bijna een kwart. In Parijs ging BNP Paribas met 16 procent onderuit, net als Crédit Agricole. ING en ABN Amro lieten op het Damrak vergelijkbare dalingen zien, ondanks sussende woorden van de banken zelf. „Door de Brexit verandert er voor ABN Amro weinig”, schrijft de bank in een verklaring. „We verwachten weinig impact. We hebben een relatief kleine aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk. Op de activiteiten die we daar hebben heeft dit weinig gevolgen.”

Maar beleggers zijn bang dat de Brexit grote gevolgen gaat hebben voor de Europese economie. Geen enkel aandeel in de grote indices stond in de plus en ook aandelenbeurzen in Azië daalden zonder uitzondering sterk.

De koers van het Britse pond daalde tot het laagste niveau in dertig jaar. Centrale banken wereldwijd zeggen de bewegingen van de Britse valuta scherp in de gaten. De president van de Britse centrale bank zei vrijdag in een verklaring dat hij zal niet twijfelen maatregelen te nemen om monetaire en financiële stabiliteit te verzekeren. De Zwitserse centrale bank greep vrijdagochtend meteen al in om de sterke stijging van de frank ten opzichte van het pond in te perken.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) wil snel overleg met het Nederlandse bedrijfsleven over de gevolgen van de Britse uittreding. De meeste bedrijven zelf reageren teleurgesteld, maar waarschuwen tegelijkertijd voor al te snelle conclusies.