Griekse banken kunnen weer gunstiger lenen bij de ECB

Griekse banken kunnen Griekse staatsobligaties weer gebruiken als onderpand voor leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft het ECB-bestuur woensdag besloten. Het is een belangrijke stap richting normalisering van de Griekse bankensector, nadat deze de voorbije jaren door de schuldencrisis zwaar onder druk kwam te staan. Door het besluit kunnen Griekse banken gemakkelijker tegen relatief gunstige tarieven geld lenen bij de ECB, en zijn ze minder afhankelijk van Europese noodsteun.

De ECB herroept met deze stap een besluit uit begin 2015, toen Griekse staatsobligaties als onderpand voor bankleningen werden verboden. Destijds lag de regering van premier Alexis Tsipras dwars bij hervormingseisen van internationale geldschieters, waardoor Griekenland uit de eurozone dreigde te vallen. Volgens de Europese Centrale Bank is de houding van Griekenland sindsdien verbeterd. „Het bestuur erkent de toewijding van de Griekse regering om het hervormingsprogramma door te voeren, en verwacht dat ze dit doorzet”, zegt de ECB in een persverklaring.

De Griekse banken waren de laatste maanden al minder afhankelijk aan het worden van Europese noodleningen. Op het dieptepunt afgelopen zomer hadden Griekse banken voor 89 miljard euro geleend via het noodloket ELA. Dat is nu nog 61,8 miljard. (NRC)