Tweede Kamer achter plannen voor zorg bij bevallingen, ondanks protest verloskundigen

De plannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) om de geboortezorg anders te organiseren worden gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dat bleek donderdag bij een debat over de plannen die ertoe moeten leiden dat verloskundigen, gynaecologen en ziekenhuizen beter gaan samenwerken om de babysterfte in Nederland verder omlaag te krijgen. Samenwerkingsverbanden worden vanaf 2017 op een andere manier gefinancierd, want dan is er één pot geld voor alle betrokkenen.

Verloskundigen en patiëntenorganisatie NPCF zijn bezorgd over de koers, net als de oppositiepartijen SP en GroenLinks. De verloskundigen voerden dinsdag actie, onder meer met een stiptheidsactie in Amsterdam. Daardoor was thuisbevallen in de hoofdstad die dag niet mogelijk. De verloskundigen vrezen dat zorgverzekeraars straks geen contracten meer willen afsluiten met zelfstandige verloskundigen en er voor zwangere vrouwen uiteindelijk weinig te kiezen is.

Schippers gaat met de zorgverzekeraars praten om duidelijk te maken dat dat niet de bedoeling is. Ook de bewindsvrouw vindt dat de zwangeren zelf moeten kunnen kiezen door wie ze worden begeleid.

De positie van de verloskundige vindt zij net zo belangrijk als die van de gynaecoloog en zeker niet ondergeschikt, zo zei Schippers tijdens het debat. Maar de bewindsvrouw wijst erop dat de regio’s zelf aan zet zijn en zelf moeten uitmaken hoe ze de samenwerking organiseren. „Ik ga ze niet voorschrijven wat ze moeten doen en welk model ze kiezen”, aldus minister Schippers. (ANP/NRC)