Gaswinning Groningen komende vijf jaar naar beneden

NAM mag maximaal 24 miljard kuub aardgas per jaar winnen. Het zal de schatkist volgend jaar 345 tot 360 miljoen kosten.

Foto Vincent Jannink/ANP

De verlaging van de jaarlijkse gaswinning van 27 naar 24 miljard kubieke meter zal de schatkist volgend jaar 345 tot 360 miljoen kosten. Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vrijdag in de persconferentie na de ministerraad.

Hij maakte daar bekend dat de gaswinning inderdaad met 3 miljard kubieke meter omlaag gaat, zoals eerder deze week al uitlekte. Wanneer vanwege een koude winter behoefte zou zijn aan meer gas mag wel extra worden gewonnen, met een maximum van 6 miljard kubieke meter per jaar.

Vanaf begin juli kunnen burgers, bedrijven en decentrale overheden reageren, waarna het ontwerpbesluit definitief zal worden. Voor 1 oktober moet het in werking treden. De verlaging geldt voor de komende vijf jaar, hoewel na twee jaar een ijkmoment wordt ingebouwd. Als de omstandigheden tegen die tijd veranderd zijn, wordt opnieuw gekeken naar het besluit.

Risico op schade

Met het besluit volgt Kamp het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat adviseerde niet structureel boven de 27 miljard te winnen, vanwege de veiligheid en het risico op schade. Een winningsniveau van 24 miljard creëert volgens SodM een goede veiligheidsmarge. SodM schat in dat het risico op aardbevingen hiermee zal afnemen.

De NAM, die in zijn winningsplan voor het komende jaar een productieniveau van 27 miljard (met een bovengrens van 33 miljard) voorstelde, noemt Kamps besluit in een persbericht nadrukkelijk een ‘ontwerpbesluit’. “De komende periode heeft iedereen de mogelijkheid om hierop te reageren”, aldus de NAM. “Ook NAM zal de onderliggende stukken en rapporten die de basis vormen voor het ontwerpbesluit bestuderen.”

‘Geen invloed van betekenis’

Voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) gaat Kamp juist lang niet ver genoeg. De beweging, die opkomt voor de belangen van door aardbevingen getroffen Groningers, denkt dat de vermindering van 3 miljard op de seismische dreiging ‘geen invloed van betekenis’ kan hebben. “Een planmatige vergaande reductie van de gaswinning is weer achter de horizon verdwenen”, aldus de GBB. Verder wijst de beweging erop dat SodM een half jaar geleden nog schreef dat het risico op aardbevingen ook bij een winningsniveau van 24 miljard exponentieel blijft stijgen.

Jan Vos, PvdA-Kamerlid en een kritische volger van de Groningse gaswinning, is voorzichtig optimistisch. Op Twitter noemde hij het besluit ‘een stap in de goede richting’. ‘Minder winning is minder beving en meer veiligheid. We blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen, zullen ingrijpen als dat nodig is.’

    • Floor Rusman