The Guard

None

(John Michael McDonagh, 2011). Dat je voor een sterke film eigenlijk niet meer nodig hebt dan een stel markante personages en goed geschreven dialogen, bewijst The Guard maar weer eens. Het is het debuut van de getalenteerde Ierse filmmaker John Michael McDonagh, die zichzelf in de traditie van Tarantino en de Coen-broers plaatst met zijn licht absurdistische, zwarte gangsterkomedie.

De memorabele hoofdrol is voor Brendan Gleeson als tikje anarchistische politiesergeant Gerry Boyle. (De broer van de regisseur, Martin McDonagh, castte Gleeson in 2008 ook al als vermoeide cynicus in zijn debuut In Bruges.)

De luie maar levenswijze Gerry is een kleurrijk figuur: hij drinkt, gebruikt drugs en ouwehoert er flink op los. Maar toch is Gerry uiteindelijk rechtschapen. Als hij wordt gekoppeld aan een Afro-Amerikaanse FBI-agent (Don Cheadle) en ze samen een Ierse drugsbende moeten oprollen, lijkt The Guard de wetten van de buddyfilm te gaan volgen. Gelukkig kiest McDonagh ervoor platgetreden paden te vermijden, met aanstekelijk resultaat.

    • André Waardenburg