Twee gewonden bij aanval op moskee, mogelijk wraakactie van Koerden

Bij een aanval op de Turkse Ayasofya Moskee in Dordrecht zijn donderdagavond twee mensen lichtgewond geraakt. Vijftien mannen bestormden rond kwart over acht volgens RTV Rijnmond het islamitische gebedshuis aan de Merwedestraat. De politie bevestigde dat het incident heeft plaatsgevonden, maar kon gisteravond niet zeggen hoeveel aanvallers exact betrokken waren.

De daders zijn gevlucht. Sommige aanvallers zouden na de bestorming hebben geroepen dat hun daad een wraakactie was voor het belagen van een Koerdische familie in de Dordtse Wielwijk. Het gezin hing eerder een vlag van de Koerdische PKK-partij voor het raam. Enkele Turken uit de buurt kwamen daarop verhaal halen.

Gisteravond richtten de aanvallers bij de moskee grote vernielingen aan. Er sneuvelden onder meer enkele ruiten. RTV Rijnmond meldde dat één van de aanwezigen met een stalen pijp en een vuurwapen in het gezicht werd geslagen, maar de politie kon dat nog niet bevestigen. Na vijf minuten verlieten de aanvallers het gebouw weer.

De Ayasofya Moskee kreeg vorig jaar nog extra ME-beveiligers voor de deur vanwege oplopende spanningen tussen Koerden en Turken. Zes jaar geleden werd het gebouw al eens beschoten. (NRC)