Boeken

Dit zijn de boeken die NRC deze week bespreekt

Met deze week recensies van boeken van Cees Nooteboom, Pauline Slot en Thomas Frank. Nu weten we tenminste wat te lezen deze zomer.

 • ●●●●

  Cees Nooteboomn: Wat het oog je vertelt.

  oog

  Als een vreemdeling treedt wereldreiziger Nooteboom schilderijen van Cézanne en Zurbarán tegemoet. Zijn liefdevolle blik weet niet van wijken. En zijn kennis van zaken mengt hij met zijn intelligente verbazing. Lees de recensie: ‘Het toevallige, om te koesteren’

  De Bezige Bij, 640 blz. € 39,99

  Verkrijgbaar in onze webwinkel

 • ●●●●●

  Pauline Slot: Dood van een thrillerschrijfster.

  pauline

  Het Griekse baaitje lijkt paradijselijk, maar het ommeland zucht onder de crisis en de Middellandse Zee is momenteel ook allerminst onschuldig. Hoe superieur is de uitbaatster die zich in haar ‘paradijs’ van dat leed afwendt? En die vakantieganger? En de lezer die zich liever verlustigt aan de zekerheid van een thrillerplot? Of aan literaire satire? Lees de recensie: ‘Alle clichés spoelen aan op het strand in een ironische vertelling’

 • ●●●●●

  Tom Lanoye:: Revue Lanoye.

  revue
  Bij Lanoye krijg je de indruk dat hij als publieke intellectueel steeds met een half oog de tribune in de gaten houdt; bij Te Gussinklo vindt een veel eenzamer discours plaats, waarin de schrijver niet toevallig soms zichzelf (‘o ongelukkige Te Gussinklo’) aanspreekt en belooft om, als alles fout gaat en de literatuur niets meer voorstelt, ‘liever te vechten in de laatste loopgraven van de dingen die mijn hart hebben, al is het aan de kant van de verliezers, dan te overleven’. Lees de recensie: ‘Uitersten van het politieke spectrum’

 • ●●●●

  Wessel te Gussinklo : Vijf sterren voor de gaarkeuken.

  vijf

  Wessel te Gussinklo weet in Vijf sterren voor de gaarkeuken aanstekelijk te schrijven over literatuur. Daarvan getuigt de fraaie analyse van een subtiele scène in Mulisch’ Twee vrouwen, evenals de heldere uiteenzetting van de motieven in zijn eigen werk. Lees de recensie: ‘Uitersten van het politieke spectrum’

 • ●●●●

  Mark Haddon: De pier stort in en andere verhalen.

  pier

  In zijn nieuwe verhalenbundel gooit de Britse schrijver Mark Haddon de netten van zijn fantasie wijd uit, met een precies en poëtisch resultaat dat erop neerkomt dat we nergens veilig zijn. Lees de recensie: ‘We rommelen maar wat aan als we sterven’

 • ●●●●

  Heinz Rein: De slag om Berlijn.

  berlijn

  De slag om Berlijn is een hybride roman. Door de reportagestijl waarin de vernietiging van Berlijn in april 1945 wordt beschreven en de montagetechniek van de ‘Neue Sachlichkeit’ (het invoegen van authentiek materiaal als kranten- en radioberichten) lijkt het werk opgezet als een documentaire roman; Lees de recensie: ‘Waarom geven wij gehoor aan waanzinnige bevelen?’

 • ●●●●

  Philip K. Dick: De man in het hoge kasteel.

  kasteel

  Deze vertaalde onlangs vertaalde sciencefiction-roman behoort tot het beste uit Dicks oeuvre, dat de geest op ongekende wijze verruimt. Opnieuw is er die mix van gelatenheid, naïviteit en verbetenheid, vanachter een melancholische sluier. Lees de recensie: ‘Bezet door de nazi’s en de Jappen’

 • ●●●●

  Marnix de Bruyne: We moeten gaan.

  moeten

  Wie Zimbabwe zegt, zegt Mugabe, economische ellende, bloedvergieten en corruptie. Maar de rol van de Nederlandse planters in dat land is een vergeten geschiedenis, die nu eindelijk is geopenbaard. Lees de recensie: ‘Die verdreven en gehate kolonialen’

 • ●●●●●

  Thomas Frank: Listen Liberal

  liberal

  Ooit waren de Democraten de ‘partij van het volk’, een bondgenoot van de vakbeweging. Maar tegen de tijd dat Bill Clinton (1993-2001) president werd, was de New Deal een vies woord geworden en propageerde de partij privatisering, vrijhandel en inkrimping van sociale voorzieningen. Een gangbare verklaring is dat er meer geld geworven moest worden, waardoor de partij naar rechts verschoof. Dat is echter het halve verhaal, stelt Thomas Frank. In zijn boek Listen, liberal zoekt hij naar de andere helft van het verhaal. Lees de recensie:‘Hoe de democraat de kleine man de rug toekeerde’

  Metropolitan Books, 320 blz. € 28,99

 • ●●●●●

  Mary Beard: S.P.Q.R

  rome

  Mary Beard schreef het eerste boek over Rome dat niet wemelt van de fouten, al schiet het methodisch tekort. Lees de recensie: ‘Het wankelend beeld van Rome’

 • ●●●●●

  Marije Groos: Een hard en waakzaam woord.

  hard

  Groos’ boek roept heimwee op naar de tijden waarin literaire tijdschriften gelezen en besproken werden. Een tijdschrift is een voorwerp dat je liefdevol ter hand neemt, dat jou tegemoet treedt met een eigen gezicht en dat een lezer iets te zeggen heeft. Lees de recensie: ‘De zielenreiniging der dichters’

 • ●●●●●

  Annelies Noordhof-Hoorn: De stem van de student.

  student

  Volgens Annelies Noordhof-Hoorn geldt dat niet alleen voor literaire tijdschriften, maar eigenlijk voor alle bladen. In de inleiding tot De stem van de student. Nederlandse studentenbladen in de negentiende eeuw benadrukt Annelies Noordhof-Hoorn het belang van papieren studentenbladen, die een band scheppen, diepgang geven en leiden tot discussies op een manier die nooit kan worden overgenomen door digitale ‘bladen’. Lees de recensie: ‘De zielenreiniging der dichters’

 • ●●●●

  Jaap Versteegh: Fatale kunst.

  kunst

  Deze rijke, lesbische beeldhouwster was het vleesgeworden Tachtigers-ideaal. Een knappe biografie laat zien dat ze behalve een mecenas ook een groot kunstenaar was. Lees de recensie: ‘Een genereuze muze’

  • Lisa Vos