Dichtgemetselde nesten voor rechter

Een aannemer stond donderdag voor de rechter omdat hij volgens omwonenden vogelnesten zou hebben dichtgemetseld.

De 51-jarige Johannes van E. uit Lopik wist niet wat hem overkwam toen hij werd opgebeld door een controleur van de Flora en Faunawet. Van E. zou vijf mussennesten hebben dichtgemetseld tijdens zijn voegwerk aan een leegstaande woning in Wassenaar. Hij wist van niets, maar buren hadden verklaringen afgelegd bij de politie.

En nu moet Van E. deze donderdag voorkomen in de rechtbank van Den Haag. Er is hem eerder al een schikking van vijfhonderd euro aangeboden, maar Van E., zelfstandig aannemer, is in beroep gegaan. „Als je iets niet gedaan hebt, hoef je ook niet te betalen”, zegt de gedrongen man, geheel is gehuld in G-Star kleding. Zijn telefoon, portemonnee en autosleutels liggen voor hem in het beklaagdenbankje. Een advocaat heeft hij niet bij zich. „Ik ben toch onschuldig.”

De Wassenaarse buurtbewoners denken daar anders over. Velen van hen hebben verklaard over de mussennesten, die eerst op de gevel van het pand aan de Dr. Leydsstraat zaten, en na het werk van Van E. niet meer.

Toen Van E. nog aan het werk was, kwam de politie al kijken. Hij zat net op de stoep een boterham te eten, toen twee agenten langs kwamen om te inspecteren. Ze zeiden dat ze een ‘rare melding’ gekregen hadden, vertelt Van E. na, over mussennesten. Maar ze zagen niets en gingen weer weg.

De buurtbewoners lieten het er niet bij zitten, één van hen schakelde een inspecteur van de Flora en Faunawet in. Die stelde vast dat er wel degelijk mussennesten moeten hebben gezeten tussen de stenen die Van E. gevoegd had. En dat er dus sprake was van het beschadigen van een beschermde diersoort.

Bewijsstuk 1: er vlogen steeds mussen tegen de muur van het pand, op de plek waar de nesten gezeten moesten hebben. Ze waren op zoek naar de ingang, concludeerde de inspecteur.

Van E. gelooft er niets van. Mussen nestelen niet eens tussen stenen, zegt hij, maar in dakgoten. Hij kan het weten: hij heeft elk jaar zelf mussen in zijn dakgoot zitten. Hij houdt nota bene ook parkieten en kanaries. En hij geeft elke maand een tientje aan de Dierenbescherming. Hij wil maar zeggen: hij is een dierenvriend. „Denk je nou echt dat ik zo’n nestje dicht zou plakken?”

Bewijsstuk 2: op de stenen die Van E. gevoegd heeft, zit vogelpoep. De Flora en Fauna-inspecteur laat dat zien dat er wel degelijk sprake moet zijn geweest van een mussenfamilie op die plek. In het dossier rond de zaak tegen Van E. zijn verschillende foto’s van de poep opgenomen.

Volgens de Officier van Justitie tonen de foto’s aan dat Van E. kon weten dat er mussen bivakkeerden op de plek waar hij aan het werk was. Onzin, zegt Van E., als een vogel poept, valt dat in de regel tien of twintig centimeter lager. „Of dertig of veertig zelfs.” De vogelpoep bewijst dus niets.

Uitspraak

De politierechter is aan het twijfelen gebracht. Het enige dat zij bewezen acht, is dat Van E. gewerkt heeft op de plek waar de mussennesten zich bevonden. Maar dat hij ze daadwerkelijk heeft dichtgemetseld, daarvoor is te weinig bewijs. Van E. wordt vrijgesproken. Hij is opgelucht. Nu kan hij verdergaan met zijn werk alsof er niets gebeurd is, zegt hij. Ook in de Dr. Leydsstraat. Bang voor scheve blikken van bewoners is hij niet. „Ik heb toch niks gedaan?”

    • Doortje Smithuijsen