Recensie

De wraak van het Westland is zoet

None

Als we op ons buiten zijn (zo noemen we onze zomerhut op Recreatieoord Hoek van Holland, bijgenaamd De Houten Kampeerstad van Rotterdam aan Zee of kortweg het Kamp), beginnen we de dag het liefst met verse aardbeien uit de kampwinkel van Jacques Odenkirchen. Man, wat zijn die aardbeien lekker!

Westlandse aardbeien - ze komen als het ware van om de hoek. Of laat dat ‘als het ware’ maar weg. Jammer dat het aardbeienseizoen niet de hele zomer duurt. Jaco en Sandra Huysman oogsten hun aardbeien in april, mei en juni en dan weer vanaf eind september. De kas van 14.000 vierkante meter waarin ze hun 140.000 aardbeienplanten vertroetelen, ligt aan de Maasdijk, net buiten Hoek van Holland. Hommels en bijen worden ingezet voor de bestuiving. Tijdens de oogstperiodes verkopen Jaco en Sandra hun aardbeien ook uit de ‘vitaminerijke snackmuur’ bij hun bedrijf.

Gelukkig zijn er, als er even geen aardbeien zijn, tomaten. Die zijn er in het Westland volop.

Bekijk je Hoek van Holland vanuit de lucht, of - wel zo eenvoudig - via Google Maps, dan zie je dat het dorp ligt ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg, de Noordzee en een zee aan kassen waarin nog enkele dorpen zich als eilanden aftekenen. Op de vruchtbare geestgronden achter de duinen worden al sinds 1850 onder glas allerlei gewassen gekweekt als druiven, aardbeien, tomaten, paprika’s, komkommers en sla. Dat er, ons klimaat ten spijt, zoiets bestond als Hollandse tomaten, vonden we doodgewoon, tot eind jaren tachtig Duitse tomatenliefhebbers klaagden over Wasserbomben uit Nederland.

De Westlandse kastuinders gingen niet bij de pakken neerzitten. Ze maakten serieus werk van de veredeling van hun producten. Het aanbod is tegenwoordig schier eindeloos: snoep- ook wel snacktomaatjes die verantwoorde opvoeders meegeven aan hun kinderen naar school, gele tomaten, paarse tomaten, pruimtomaten, trostomaten, cherrytomaten, romatomaten, honingtomaten.

Die laatste soort is een gedeponeerd handelsmerk van kwekerij Looije, een familiebedrijf in Naaldwijk. In 2013 werd de honingtomaat verkozen tot de Beste Tomaat van Nederland. De wraak van het Westland smaakt zoet.

    • Frank van Dijl