De Schotten zijn teleurgesteld: ‘We worden uit de EU gesleurd’

Glasgow Veel Schotten nemen het de Engelsen kwalijk dat zij in meerderheid voor een Brexit hebben gestemd.

Schotland wordt nu „uit de EU gesleurd”, zei voormalige SNP-leider Alex Salmond vanmorgen vroeg met zichtbare boosheid.
Schotland wordt nu „uit de EU gesleurd”, zei voormalige SNP-leider Alex Salmond vanmorgen vroeg met zichtbare boosheid. AFP PHOTO / Robert Perry

„We zullen er tegen onze zin uit worden gehaald. Ik ben er zeker van dat de meeste mensen in Schotland dat niet acceptabel vinden.”

Angus Robertson, de fractieleider van de Schotse Nationale Partij (SNP) in het Britse Lagerhuis, vatte deze vrijdagmorgen de ergernis en verslagenheid zo samen. Schotland was helemaal geel op de overzichtskaarten, in alle 32 districten heeft een meerderheid voor Blijven gestemd. De uitslag voor heel Schotland: 62 tegen 38 procent. Geen natie uit het Verenigd Koninkrijk ging zo ondubbelzinnig achter Blijven staan.

En toch wordt Schotland nu „uit de EU gesleurd”, zoals de voormalige SNP-leider Alex Salmond vanmorgen vroeg met zichtbare boosheid zei. Bij het centraal station in Glasgow, de derde stad van het Verenigd Koninkrijk, was de sfeer onder de mensen die zich naar hun werk spoedden, nog gelaten. „Ik ben ervan overtuigd dat het voor Schotland veel beter was geweest als we in waren gebleven”, zegt Jepp Gordon, een 36-jarige IT’er. „En ik denk dat niemand goed weet wat er nu gebeurt. Het zijn ook voor Schotland erg onzekere tijden.”

Komt er, net als in 2014, opnieuw een referendum over onafhankelijkheid? Dat is de vraag die vooral in de media nu het meest wordt gesteld. Oud-premier Salmond, die aftrad nadat twee jaar geleden 55 procent tegen onafhankelijkheid koos, lijkt te popelen. Maar er spreken praktische en politieke argumenten tegen. En op straat in Glasgow deze vrijdagochtend leidde die vraag tot een zekere vermoeidheid. „Alsjeblieft niet”, zegt Linda Souter, een 45-jarige accountant. „We hebben toch al een keer nee gezegd.” En IT’er Gordon: „Laten we het daar over een paar jaar nog maar eens over hebben. Nu zijn er te veel vraagtekens.”

23 juni 2016: de feitelijke dood van het VK

Gerry Hassan, schrijver

Nicola Sturgeon, de huidige leider van de in Schotland dominerende partij SNP, heeft zich in de aanloop naar het referendum op de vlakte gehouden. In het partijmanifest staat dat er een tweede referendum over onafhankelijkheid zou moeten komen als er sprake is van „significante en materiële” veranderingen. Sturgeon heeft ook gezegd dat een nieuw referendum zeker op tafel ligt als Brexit zou winnen.

Maar: zou Schotland dan moeten onderhandelen met Engeland over het verbreken van de Unie en met Brussel over toetreding op een moment dat Londen met Brussel bespreekt hoe het vertrek uit de EU moet verlopen?

Veel Schotten zijn woedend op de Engelsen. We zijn „volslagen verschillende naties” gebleken, twitterde de schrijver en commentator Gerry Hassan. En ook: „23 juni 2016: de feitelijke dood van het VK” (Verenigd Koninkrijk).

Iain Macwhirter, columnist van de Herald, zei het zo: „In 2014 stemde Schotland ervoor in het VK te blijven om in de EU te blijven. Nu wordt Schotland door het VK uit de EU gehaald. Er komen problemen aan.”

En toen landde deze vrijdagmorgen ook nog Donald Trump in Glasgow om een golfcourse te openen dat hij in 2014 had gekocht. Het is „een goede zaak” dat de Britten „hun land terug hebben genomen”, zei hij na aankomst. Er was volgens de BBC geen officieel ontvangstcomité.

    • Marc Leijendekker