De Gay Pride gaat door, terreurdreiging of niet

Na oproepen tot geweld bij Gay Pride-evenementen staat de veiligheid dit jaar nog meer centraal. „Mensen moeten er gewoon naartoe gaan.”

Politieboot tijdens de Canal Parade vorig jaar. „Kill them wherever you find them”,circuleerde op sociale media.
Politieboot tijdens de Canal Parade vorig jaar. „Kill them wherever you find them”,circuleerde op sociale media. Foto Mischa Schoemaker/ANP

Het lijkt de poster van een actiefilm die de bioscoop niet haalde. De torso van een man, zijn vest open geritst, de handen uitdagend dicht bij de bomgordel die hem omhelst met daaronder de tekst „Kill them wherever you find them”. Een jihadgroep zou deze oproep tot geweld tijdens wereldwijde Gay Pride-evenementen verspreiden via sociale media, zo meldde De Telegraaf .

Hoewel aandacht aan terreur als „zuurstof voor de terrorist” is, zoals terrorisme-expert Beatrice de Graaf het verwoordt, staat de veiligheid van de Amsterdamse Gay Pride – dit jaar de Euro Pride, een extra grote editie die 23 juli begint – na ‘Orlando’ opnieuw in de belangstelling. Vandaag gaat burgemeester Van der Laan in gesprek met de Amsterdamse LHBT-gemeenschap om over de gebeurtenissen te praten.

Een rondgang leert dat de organisatie en betrokkenen terughoudend reageren. „Als organisatie van een groot festival doen we wat je van ons kunt verwachten”. zegt woordvoerder Danny de Vries. „Wij zijn altijd bezig met dingen die mis zouden kunnen gaan op het gebied van veiligheid, en overleggen intensief met politie en brandweer. We kijken naar elke categorie, je moet namelijk ook voorbereid zijn op andere zaken zoals extreme drukte of extreem weer.”

Over de kosten van de beveiliging – en of de beveiliging dit jaar wordt opgeschroefd – wil De Vries alleen kwijt dat 10 tot 15 procent van de totale kosten van het evenement met subsidie wordt betaald, de rest is voor eigen rekening en komt met name binnen door sponsorgeld.

Dan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. „Bij grote evenementen is er sowieso verscherpte toezicht en alertheid. Bij de Pride is dat niet anders”, zegt woordvoerder Edmond Messchaert. „Bij internationale incidenten houden we tegen het licht of het ook nationale gevolgen heeft en dat gebeurt nu ook.” Over de manier waarop het toezicht zelf plaatsvindt wil Messchaert kwijt dat er „een hoop zichtbaar is, maar er is veel meer wat je niet ziet”. Hij voegt eraan toe dat „als het niet verantwoord zou zijn, het ook niet zou plaatsvinden. Mensen moeten er dus gewoon naartoe gaan.” Dat zegt ook een politiewoordvoerder.

Tanja Ineke van COC Nederland: „Elk jaar krijg ik wel een keer de vraag: hoe nodig is dit evenement nog? Maar de gebeurtenis in Orlando laat zien dat het klip en klaar is.” Volgens Ineke is de sfeer in de LHBT-gemeenschap eerder strijdbaar dan bang. „We laten ons niet intimideren. Laten we nu juist bij elkaar komen en laten zien dat we samen sterk en strijdbaar zijn, zonder overmoedig te worden. Daar is de Pride voor in het leven geroepen.”