De 10 beste eetplekken voor zwoele avonden

Kijk, buiten zitten met een bord op schoot lukt overal wel. Maar op welke mooie plekken in de stad, liefst met een beetje uitzicht, kun je echt goed eten? De 10 beste eetterrassen van Amsterdam volgens culinair recensent Petra Possel.

Uit eten op zwoele zomeravonden
Uit eten op zwoele zomeravonden

Vuurtoreneiland

De meest romantische plek is Vuurtoreneiland, met nu zowel een zomer- en winterrestaurant. Bij slecht weer zit je binnen met glas rondom, het uitzicht is dan dus nog steeds mooi. Je komt en gaat per boot, eigen vervoer mag niet want het is beschermd natuurgebied. Er is één menu, het eten is heerlijk, puur en van ingrediënten uit eigen streek, er wordt op hout geroosterd en goede wijn geschonken.

Serre

Keurig – je kunt je schoonmoeder meenemen – met het cosmopolitische van een hotelrestaurant. Bij de brasserie van hotel Okura is het fijn toeven. Serre heeft een Bib Gourmand en de wijnkaart is inspired bij Ciel Bleu, dus meestersommelier Noël Vanwittenbergh heeft meegekeken. Het terras aan de Amstelkade is een opvallend rustige oase, de royale rieten stoelen en manden zijn chic en comfortabel.

Vergulden Eenhoorn

Knetterromantisch zijn tuin en terras van de Vergulden Eenhoorn in de Watergraafsmeer. Een groen paradijs waar aardige jongens en meisjes prima eten serveren. Hoogzomer raakt de zwarte brigade de weg af en toe kwijt, maar wat er uit de keuken komt smaakt dan nog steeds prima.

Riva

Riva, een golvend gebouw van Cees Dam, ligt pal aan de golvende Amstel, meer first row bestaat niet. Als je dan toch zo vorstelijk zit, kun je net zo goed oesters, kreeft, softshellcrab, coquilles en/of aardbeien met mascarpone bestellen. Aan een poor man’s dinner doen ze hier niet.

Hangar

Vorige week in deze bijlage een recensie van Hangar aan het IJ in Noord. Het is de buurman van Hotel de Goudfazant, ook fijn, maar het terras van Hangar is aantrekkelijker. Ricardo van Ede is er net chef en kookt uitstekend eten waar je een adembenemend uitzicht over het IJ en de skyline van de stad bij krijgt. De af en toe opdringerige muziek moet je dan maar voor lief nemen.

Pension Homeland

Dat een restaurant niet tuttig hoeft te zijn, bewijst Pension Homeland op het Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum. Het is prettig, héél prettig in de voormalige officierslegering, zowel het eten (geen poespas en betaalbaar) als de service (vriendelijk en kundig). Buiten op het terras heb je mooi zicht op het historische binnenwater en het oude VOC-schip ‘Amsterdam’.

Halvemaan

We weten dat aan alles ooit een einde komt, maar mag Halvemaan voor eeuwig blijven bestaan? Deze golden oldie ligt al ruim een kwart eeuw verscholen aan een watertje in het rustige, zeg maar non-descripte Buitenveldert. Het eten bij John Halvemaan is daarentegen nooit saai en van constant hoge kwaliteit, klassiek en toch met durf, het vakmanschap druipt er vanaf. Buiten aan tafel vallen alle zorgen snel van de gasten af – dit is zoals een restaurantterras bedoeld is.

Dynasty

Op de drukste plek in de stad, in de Reguliersdwarsstraat, ligt dit chique restaurant met een verfijnde Chinese en Thaise keuken. Achter ligt een royale terrastuin waar je kunt dineren, er zoemen bijen in plaats van scooters. De keuken is klassiek en traditioneel, van constante kwaliteit en dat al dertig jaar. En ja, het is ook wel een béétje ouderwets. Wat kan het schelen, we kunnen toch niet allemaal hip zijn?

Merkelbach

In het wonderschone 18de eeuwse Huize Frankendael ligt Merkelbach en achter het huis, aan de rand van de stijltuin die grenst aan het park, kun je voortreffelijk eten. Biologisch, slow food, en ja, ook nog eens héél lekker. Er is een wisselend dagmenu en een paar Merkelbach-klassiekers zoals Gasconnerund, Goede Vissoep en ossenworst. Alleen dat grind; buitengewoon naar voor vrouwen op hoge hakken.

Waterkant

Een ongekend populaire plek in een oude parkeergarage in de Marnixstraat, geïnspireerd op de befaamde Waterkant aan de Surinamerivier. Bij mooi weer zitten de gasten tot op de kaderand met groene plastic (Suriname!) eetmandjes, gevuld met roti, spareribs, beefburger of Gado Gado en een Parbobiertje in de hand. Het eten is goed, de sfeer is uitstekend. Zelfs als de temperatuur niet tropisch is, waan je je toch dichter bij de evenaar.