Boy Edgar Prijs naar contrabassist Wilbert de Joode

De Buma Boy Edgar Prijs 2016, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan contrabassist Wilbert de Joode. Dat heeft de jury vrijdagmiddag bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een beeld van Jan Wolkers en 12.500 euro.

Wilbert de Joode
Wilbert de Joode Foto: Sara Anke Morris

Een luisteraar

Wilbert De Joode (61) is bassist in bekende Nederlandse improvisatie-groepen, zoals het Ab Baars Trio, het Eric Boeren Kwartet, Bik Bent Braam, Trio BraamDeJoodeVatcher en de ensembles van Ig Henneman. Hij noemt de toekenning van de prijs “schitterend”, maar was best een beetje geshockeerd toen hij het hoorde. “Ik kreeg een ongemakkelijk gevoel”, reageert hij telefonisch vanuit IJsland. “In mijn ogen zijn er zovelen die de prijs verdienen.” Goed, beaamt De Joode, complimenten neemt hij altijd wat moeilijk in ontvangst, maar, zegt hij met nadruk, “deze prijs is voor iedereen met wie ik samenspeel” Zonder hen besta ik niet als muzikant.”

De jury roemt zijn samenwerking met andere musici. “De bassist is, meer dan menig ander Nederlands improvisator, vooral een luisteraar, en zijn reactievermogen en muzikale wendbaarheid zijn uitdrukkingen van zijn ideeënrijkdom. De Joode is een spons en membraan tegelijkertijd.”

De Joode staat bekend als specialist op het gebied van de collectieve improvisatie en ‘instant composing’, het ter plekke creëren van muziek. Als autodidact op de contrabas valt hij op door zijn eigenzinnigheid, zijn klankvoorstellingsvermogen en zijn muzikale vocabulaire.

Zijn muzikale zelfstudie staat volledig in het teken van een fascinatie voor klankkleur en akoestiek. De Joode: “Toen ik het juryrapport las was ik trots en best wel een beetje ontroerd. Ik heb mijzelf namelijk heel lang niet als muzikant beschouwd. Ik wist pas op late leeftijd dat ik muziektalent had en ben pas laat begonnen met spelen. Nu weet ik, het is allemaal gezien.”

Darmsnaren

De improvisator heeft een herkenbaar eigen geluid ontwikkeld op de contrabas, onder andere door te spelen op darmsnaren. “Als autodidact was er nooit iemand die zei ‘dat kun je zo niet doen’.” De Joode houdt van risico’s, zoeken naar de grenzen van je instrument. ,,Het gaat om de waarheid van het moment, nooit om herhaling.” Als vrije, sterke geest zoekt hij altijd verder, “steeds vanuit niets”.

Het prijzengeld wil Wilbert de Joode besteden aan een ‘zielige’ bas die hij vond bij een tweedehands muziekwinkel. “Ik móest hem wel meenemen. Ik vermoed dat hij met veel liefde bespeeld is door een straatmuzikant, maar er is veel kapot aan gegaan en hij is slecht gerepareerd. Ik wil ’m helemaal gaan oplappen en gebruiken als uitleen-bas.”

Wilbert de Joode krijgt de prijs uitgereikt op de speciale Buma Boy Edgar Prijs concertavond op 7 december 2016 in het Bimhuis, Amsterdam.

    • Amanda Kuyper